17 Temmuz 2015 Cuma

ROTTERDAM POP-UP CAZ MÜZESİ


By on 14:03:00

17.7.2015

North Sea Jazz Festivali’nin Rotterdam’daki 10. yıldönümü dolayısıyla bu yıl kent limanındaki eski bir depoda bir pop-up caz müzesi açıldı. Geçen hafta festivali ziyaretimiz sırasında müzeye de uğrayarak kurucusu Wim van Zon ile konuşma fırsatı bulduk. 6 Haziran - 19 Temmuz tarihleri arasında açık olan müzeyi, festival sırasında günde 140 kişi ziyaret ediyor. Wim Van Zon, yaptığımız görüşme sırasında, Caz Müzesi’ni sürekli bir hale getirmek finansal nedenlerle mümkün olmasa da, dünyanın farklı kentlerinde aynı şekilde pop-up caz müzesi açmak istediklerini ve bu kentlerden birinin de İstanbul olduğunu söyledi. Rotterdam’daki pop-up müzenin içinde konser ve film gösterilerinin yapıldığı bir de caz kafe bulunuyor.

Müzeyi Wim van Zon eşliğinde dolaşırken öğrendiğimize göre, müzenin içinde aynı anda 7 sergi ziyarete açık.

1- Dünyanın En İyi Caz Fotoğrafları: Bu kategoride yer alan siyah beyaz fotoğraflar, caz tarihinin en ünlü fotoğraflarından oluşuyor. Eserlerine yer verilenler fotoğrafçılar arasında şu isimler bulunuyor: Amerikan cazının altın tarihi olarak değerlendirilen 1930 ve 1940’larda çektiği fotoğraflarla tanınan William P. Gottlieb; özellikle fotoğraflarıyla Blue Note plak şirketinin başarısına önemli katkıda bulunan prodüktör Francis Wolff; Woodstock Festivali’nin ilk ve tek akredite olan fotoğraf şefi, aynı zamanda The Beatles’ın son konserinin fotoğraflarını da çeken Jim Marshall; Rolling Stone dergisinin Fotoğraf Şefi Baron Wolman; son 20 yıldır New York caz sahnesinin tanınan fotoğrafçısı Jimmy Katz; önde gelen caz fotoğrafçısı Paul Bergen ve Der Spiegel’in fotoğrafçısı Susanne Schapowalow. Fotoğrafçılığın yanı sıra caz tarihine ilgi duyan herkesin mutlaka görmek isteyeceği kadar ilginç bir sergiydi bu. Özellikle Susanne Schapowalow’un son derece ilginç bir hikayesi var. Onu ayrı bir başlık altında ayrıca aktaracağım.

2-North Sea Jazz Festivali için yapılan sanat eserlerinin en iyileri: Son 10 yılda festival için yapılan sanat eserlerinin, resimlerin en iyilerinden yapılan bir derleme. Çeşitli ülkelerden farklı fotoğrafçıların yeni ve eski eserleri.


3-Rotterdam’da Cazın 100 Yıllık Tarihi: Bir liman kenti olarak Amerika ile güçlü ilişkiler kuran Rotterdam, Avrupa’da cazın duyulduğu ilk kentlerden birisi. Bu sergide caz müziğinin kentteki gelişimine dair hikayeler, gazete kupürleri, posterler ve illüstrasyonlar yer alıyor.


4-North Sea Jazz Festivali için tasarlanan posterler sergisi: 2006’dan bu yana her yıl festivalin resmi posteri Rotterdam’daki Willem de Kooning Sanat Akademisi’nin öğrencileri tarafından tasarlanıyor. Öğrencilerin son yıllarda yaptığı en iyi tasarımların yanı sıra, festival için yapılan eski posterler ve reklam afişleri de bu sergide ziyaretçilere sunuluyor.



5-InstrumentHeads: New York’ta yaşayan müzik fotoğrafçısı Michael Weintrob’un “InstrumentHeads” adlı konseptinde yer alan fotoğrafları da bu yıl müzede sergileniyor. Bu seri için müzisyenleri başlarına geçirdikleri enstrümanlarla fotoğraflayan Weintrob, gerçeküstü bir duygu yaratırken, bir yandan da müzisyenin enstrümanıyla bütünleşmesine vurgu yapmış. 2013’te New Orleans Jazz Festivali’nde de uyguladığı bu portre serisi, 2014’te Nashville’de country sanatçılarıyla devam etmiş. Esas olarak konser fotoğrafları çeken Weintrob, InstrumentHeads projesinde müzisyenleri eğlenceli bir atmosfer içinde fotoğrafladığını ve eserlerinin duygusal bir etki yaratmasını umduğunu anlattı görüşmemiz sırasında. North Sea Jazz Festivali sırasında da festivalin yapıldığı ana binada kendisine bir stüdyo kurmuş, çektiği fotoğrafları satın almak isteyenlere özel baskılarını satıyordu Weintrob.

6-Let Freedom Ring: Caz müziğinden esinlenen Hollandalı sanatçıların fotoğraflarının yer aldığı sergi. Bu yılki festivalin özel konuğu, 1960’larda bateri çalmaya başlayan ve çoğu kişi bilmese de aynı zamanda görsel sanatçı olan Han Bennink idi. Bu sergi kapsamında 1945’ten sonra ve özellikle özgürlük çağı olan 1960’lardan bu yana caz müziğinden esinlenen sanatçıların eserleri sergileniyor.

7-North Sea Jazz Festival Fotoğrafları: North Sea Jazz Festivali’nde çekilen caz fotoğraflarının en iyilerinden bir seçki.

Bu başlıklar altında toplanarak sergilenen 650 eser yer alıyor Rotterdam pop-up Caz Müzesi’nde. Yaşlılar, Rotterdam’da yaşayanlar ve North Sea Jazz Festivali’ne katılanlara indirimin yapıldığı müze gezi ücreti 3.5 ile 8.5 Euro arasında değişiyor. Bir duvardan diğerine yavaş yavaş ilerlerken birden karşınıza bir Miles Davis fotoğafı çıkıyor, arkanızı bir dönüyorsunuz hiç görmediğiniz bir Nina Simone fotoğrafı... Geçmişte yolculuk yaparken kulağınızda o dev isimlerin unutulmaz sesleri ve ölümsüz müzikleri yankılanıyor. Boş bir deponun duvarlarında sanat eserlerinin yer aldığı ve caz müziğinin tarihine ışık tutan bir müzeye döndürülmesi fikri gerçekten de çok heyecan verici. Umarım İstanbul’da da bu pop-up caz müzesini gezme şansı yaratılabilir. Sponsorların ve organizatörlerin dikkatine sunarım...

(Fotoğraflar bana aittir.)

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate