24 Temmuz 2011 Pazar

Vitrindeki Albümler 77:


By on 13:22:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet / 24 Temmuz 2011


THE HORRORS - Skying (XL Recordings)

2000’lerin ortasından beri hayatıma giren en iyi gruplardan birisinin The Horrors olduğunu söyleyebilirim. İlk albümleri “Strange House”u 2007’de yayınlayan grubu aynı yıl Kilyos’taki Radar Live’da canlı dinleme olanağı bulmuştuk. Oldukça kaotik ve çarpıcı bir konserdi. Dal gibi incecik beş adam enerjik performanslarıyla sahnenin altını üstüne getirmişti adeta. 1960’ların garaj rock’ı ile saykedelik rock ve punk karışımı o albüm, açıkçası beni ilk anda kendine çekmemişti.

Ancak 2009’da çıkan “Primary Colours” ile The Horrors beni hem çok şaşırttı hem de sevindirdi. Prodüktörlüğü Portishead’in şarkı yazarı ve gitaristi Geoff Barrow ve Chris Cunningham ile birlikte üstlendikleri bu ikinci albüm, “Strange House”un sert soundundan uzaklaşmış, Faris Badwin’in bariton vokalini daha önce çıkarmış, daha derinlikli bir sound elde etmişti. Yılın en iyi albümlerinden biriydi kuşkusuz. Nitekim Mercury Ödülü’ne de aday gösterildi.

Aradan iki yıl daha geçti ve şimdi elimizde muhteşem “Skying” albümü var. Bu kez prodüktörlüğünü kendilerinin yaptığı bu üçüncü albümü Londra’da kendilerine ait stüdyoda kaydetti grup. Miksleri Arcade Fire ve Portishead ile de çalışan Craig Silvey yapmış.

İkinci albümle şaşırtıp sevindiren The Horrors, “Skying”le çok kuvvetli bir alkışı aldı benden. Bir grup bu kadar kısa sürede müziğini ancak bu kadar geliştirip olgunlaştırabilir. Hayranlar genellikle grupların müzikte rota değiştirmesinden şikayetçi olur ve çoğunlukla da hayal kırıklığına uğrar. Bu kez tam tersi bir durum var. The Horrors, 80’lerin klavye ve synth ağırlıklı new wave soundunu, çok dozunda bir melankolizmle birleştirerek post-punk sularında dolaşıyor.

En önemlisi de Faris Badwan’in çok dokunaklı, hüzünlü ama aynı zamanda umut verici sakinliği elden hiç bırakmayan etkileyici vokali! “Skying”de Neu!, Echo and the Bunnymen, Nick Cave’den de esintiler var. Ama vokalde en belirgin etki David Bowie. Albümü ilk kez dinlerken, “Endless Blue” adlı parçayı tekrar tekrar başa alma gereği duydum. Uzun zamandır duyduğum en Bowie benzeri vokal kesinlikle.

İnsanı daha ilk notalardan itibaren yakalayan bir gitar riff’iyle başlayan “Dive In”, o kadar akılda kalıcı bir parça ki, onu da arka arkaya sürekli dinleyesiniz geliyor. Klavye ile bas gitarın sürüklediği melodisiyle “Still Life” ise, albümün anahtar şarkılarından birisi.

The Horrors, kurulduğu günden bu yana geçen 6 yıla 3 albüm sığdırdı. Bugün geldiği noktada yaptığı albümle çıtayı çok üste çıkarmakla kalmıyor, sürekli gelişen sounduyla bir sonraki albümü için de heyecan yaratıyor. Bu yıl Mercury Ödülü’ne aday gösterilmemiş kimin umurunda? Hak ettiği ödülü dinleyici gönlünde verdi bile bu albüme. "Skying", yılın en iyi albümlerinden birisi!

(Albümün tümünü stream yoluyla dinleyebilirsiniz.)



-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate