1 Ağustos 2010 Pazar

Vitrindeki Albümler 29:


By on 23:56:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet/ 1 Ağustos 2010

PAUL WELLER-Wake Up the Nation (Island Records)

Britanya’nın en önemli müzik ödüllerinden Mercury’nin bu yılki adayları arasında “The Modfather”ın yeni albümü de var. 70’lerin sonunda İngiltere’de mod akımını yeniden canlandıran en önemli isimdi Paul Weller. Efsanevi punk rock grubu The Jam’in vokalist ve gitaristi olarak ünlendi; 90'dan bu yana da solo kariyerini başarıyla sürdürüyor.

Mercury’nin 20’li 30’lu yaşlardaki genç adaylarının arasında onu görmek şaşırtıcı değil. The Jam’i de, ondan sonra kurduğu The Style Council’i de en parlak dönemlerinde bırakıp hep farklı müzikal arayışlara yöneldi Weller.

Bu arayışını solo çalışmalarında ve en son 2008 albümü “22 Dreams”de bir dereceye kadar tatmin etti. 10. solo albümü “Wake Up the Nation” ise, Weller’ı bu açıdan en fazla memnun eden çalışma olsa gerek.

Toplam 40 dakika süren albümdeki 16 şarkı, bazen saykedelik, bazen romantik, bazen de The Jam'i hatırlatacak kadar dinamik. 2 ve 3 dakikalık kısa parçalarla, rock’tan, pop’a, soul ve R & B'den caz’a, funk’tan folk’a kadar tam bir müzikal maceraya girişen Weller, ilginç bir şekilde albümde bütünlüklü bir sound yaratmayı başarmış.

Albümün en önemli özelliklerinden birisi, The Jam’in eski üyesi basçı Bruce Foxton’un 1982’den bu yana ilk kez Weller’la ortak bir çalışma yapması. Foxton’ın eşini, Weller’ın da babasını kaybettiği süreçte bir araya gelip eski soğukluğu unutmuş iki eski dost.

İlginç bir bilgi de, bu Weller'ın bu albümde, daha öhce hiç denemediği bir yöntemi uygulamış olması. Kayıtlara başlamadan önce hazırda Paul Weller'ın herhangi bir bestesi yokmuş. Ama daha önce de beraber çalıştığı ve bu albümün de prodüktörlüğünü birlikte yürüttüğü Simon Dine'ın kendisine yolladığı bazı kısa parçalar ona ilham kaynağı olmuş ve bu şekilde stüdyoya girmişler. Şarkı sözlerini de son anda, melodilere ve daha çok ses uyumuna göre belirlenmiş. Yani bir şekilde şarkılar kendi yolunu kendisi bulmuş.

Albüme katkıda bulunan önemli isimlerden birisi de, My Bloody Valentine'dan Kevin Shields. Shields, "7 & 3 is the Strikers Name" adlı şarkıya gitarıyla eşlik ediyor.

“Wake Up the Nation”, Mercury'yi alabilecek mi 7 Eylül'de göreceğiz. Ama şu kesin ki, bu albüm 52 yaşındaki Paul Weller’ın hâlâ ne kadar yaratıcı olduğunun iyi bir kanıtı. The Modfather'da daha çok iş var!

-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate