22 Ağustos 2010 Pazar

Vitrindeki Albümler 32:


By on 23:54:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet/ 22 Ağustos 2010

ARCADE FIRE-The Suburbs (Merge Records)

Yılın en merakla beklenen albümlerinden birisiydi “The Suburbs”. Kanadalı indie rock grubu Arcade Fire’ın ilk iki albümüyle kazandığı saygınlık, beklentileri oldukça yükseltmişti.

2004’te çıkan ilk albüm “Funeral”da ölüm, 2007 tarihli “Neon Bible”da ruhani konulara odaklanmıştı grup.

Bu defa ne yapacaklardı? Eklektik orkestrasyonla yarattıkları zengin soundu tekrar mı edeceklerdi? Son altı yılda kazandıkları uluslararası başarının gerisine mi düşeceklerdi?

Bütün bunların yanıtını aldık. Birincisi, başarı çizgilerini çok daha üst seviyeye çıkardılar. “The Suburbs”, kanımca, grubun bugüne kadar yaptığı en iyi çalışma. Ben ilk iki albümü de çok severek dinlemiştim; ancak bu defa grubun hem sound hem de konsept olarak çok sağlam bir çalışmaya imza attığını düşünüyorum.

İkincisi, Arcade Fire, günümüzde single değil albüm yapan az sayıdaki gruptan birisi. Banliyö hayatının sıkıntıları, yalnızlık, korkular, dışlanma, modern kentli hayata duyulan özlem, yıkılan hayaller ve aşk acıları...

Bütün bu sosyal gerçekliğe ait gözlemler, toplam 65 dakika süren 16 şarkıda çok etkileyici şekilde ve bütünlüklü bir şekilde işlenmiş.

Şu bir gerçek ki, grubun kurucusu Win Butler, kendi hayatından izleri şarkılara büyük bir içtenlikle yansıtıyor. Ama bunu yaparken nostaljik hislerle dolu olsa da, 80'lerin synth pop'undan rock'a, punk'tan new wave'e çok farklı esin kaynaklarını kullanıp enerjik bir sound yakalamayı da başarıyor.

"The Suburbs", gelecekte klasik olarak anılacak kadar başarılı bir albüm.

-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate