15 Ağustos 2010 Pazar

Vitrindeki Albümler 31:


By on 22:38:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet/ 15 Ağustos 2010



KEITH JARRETT & CHARLIE HADEN-Jasmine (ECM Records)

Jasmine”i uçakta bulutların üzerindeyken de dinledim, İstanbul trafiğinde sıkışıp kaldığım anlarda da... Kesin olarak şunu söyleyebilirim ki, uzun zamandır dinlediğim en huzur verici albüm.

Amerikalı pianist/besteci Keith Jarrett, cazın en saygın basçılarından Charlie Haden’la 33 yıl aradan sonra bu albümde tekrar bir araya geldi.

Jarrett, 1967 tarihli ilk albümü “Life Between the Exit Signs”ı caz davulcusu Paul Motian ve Haden’la kaydetmiş; 70’li yıllarda American Quartet’le yaptığı albümlerde yine ünlü basçıyla birlikte çalışmıştı.

Bu aynı zamanda Jarrett'ın uzun bir aradan sonra, solo ve Quartet kayıtları dışında ilk ikili çalışması...

İki yetenekli müzisyeni, tekrar buluşturan “Jasmine”de yeni besteler yok; bunun yerine 20. yy klasik Amerikan şarkılarından seçkin bir liste oluşturulmuş.

Bunlardan en dikkat çekenler, Dinah Washington ve Nat King Cole ile hafızalara kazınan “For All We Know”, Benny Goodman Orkestrası’yla özdeşleşen “Goodbye”, Peggy Lee’den “Where Can I Go Without You”, Joe Sample’dan “One Day I’ll Fly Away”...

Parçaları, melodilerin ruhunu bozmadan, uzun sololara yer vermeden çalmış Jarrett-Haden ikilisi. Keith Jarrett'ın New Jersey'deki ev stüdyosunda dört günde yaptıkları kayıt sonucunda, yalın ama çok içten bir sound elde etmişler. Aralarındaki iletişimin derinliği çok çarpıcı.

Haden gibi çaldığı her notaya ayrı bir anlam yükleyen bir basçı ile Jarrett gibi usta bir piyanistin elinden çıkan bu melodilere kendinizi bırakırsanız, müthiş bir melankoli ve keyif atmosferinin içine sürükleniyorsunuz.

Keith Jarrett albüm için yazdığı notlarda "Karınızı ya da kocanızı veya sevgilinizi yanınıza alıp bu albümü birlikte dinleyin. Müzesyenlerin mesajlarını olduğu gibi koruyup yansıtmaya çalıştığı aşk şarkıları var bu albümde. Umarım siz de onu bizim duyduğumuz şekilde duyarsınız" diyor.

Bize de onun dediğini yapmak kalıyor...

"Jasmine"in öyküsünü ustaların ağzından dinlemek için aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririm.


Keith Jarrett - Retrouvailles avec Charlie Haden avant l'album Jasmine
Yükleyen umusic. - Öne çıkan müzik videolarını izleyin.

-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate