30 Ağustos 2010 Pazartesi

Vitrindeki Albümler 33:


By on 00:30:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet/ 29 Ağustos 2010

RATATAT-LP4 (XL Recordings)

Amerikalı elektronik müzik ikilisi Ratatat, “LP4” ile beni gerçekten şaşırttı. Çünkü bu albüm, iki yıl önce çıkardıkları “LP3”nin kaydı sırasında ortaya çıkan materyalden arta kalanları içeriyor.

İşin ilginci, bunlar “LP3”deki parçalardan çok daha iyi. Neden bir grup hali hazırda elinde olan iyi parçaları çıkardığı albüme koymayıp, sonra ikinci bir albüm olarak yayınlar? Doğrusu garip...

Prodüktör, synth uzmanı, basçı Evan Mast ile gitarist Mike Stroud, 4. albümleri LP4’da ses yelpazesini genişletip daha deneysel bir tarz izlemişler. Gitar, synth ve elektronik perküsyonun yanı sıra canlı perküsyon, yaylılar, klavsen, piyano ve çeşitli ses örneklerini de kullanarak orkestrasyonu zenginleştirmişler.

Albümün genelinde bu defa davul ve bas öne çıkmakla birlikte, iki parçada hiç perküsyon kullanılmaması ilginç. Ancak elektronik ekipman yerine gerçek müzik aletleriyle çalınan “We Can’t Be Stopped” ve “Mahalo” gibi şarkıların bir elektronik dans albümü için biraz garip kaçtığını da belirtmek gerek.

LP4’un Ratatat’ın daha önceki albümlerinden eksik olan yönü, hit olabilecek bir parçaya sahip olmaması. Ama bu, albümde sağlam altyapıya sahip, dinamik parçalar da yok anlamına gelmiyor. Örneğin, “Drugs”, “Neckbrace” ve “Party with Children” daha ilk dinleyişte çekiyor insanı.

Bana çok hitap etmese de, kabile şarkısı havasındaki “Bob Gandhi” ve sitar benzeri seslerle Asya’ya uzanan “Bare Feat” gibi parçalar da var. Sonuçta kendi içinde tür geçişlerini barındıran parçalarıyla güzel bir albüm LP4. Bir yargıya varmadan önce birkaç kez dinlemeyi hak ediyor.

"Drugs" için yapılan videoyu aşağıda izleyebilirsiniz. Kimileri eğlenceli buluyor ama bana kalırsa tuhaf bir video...

Ratatat - Drugs from Blink on Vimeo.



"Party with Children"

Ratatat - Party With Children - by JUL & MAT from JUL & MAT on Vimeo.



-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate