28 Haziran 2015 Pazar

Büyüleyen Bir İçtenlik: Melody Gardot


By on 10:34:00

28.6.2015

Amerikalı vokalist ve şarkı yazarı Melody Gardot’yu ilk kez canlı dinlediğim konserin sonunda, “Dolunayın aydınlattığı enfes Boğaz akşamı, unutulmaz bir film sahnesi gibi yerleşti zihnimize,” demiştim. O geceden bu yana altı yıl geçse de konsere dair anılarım tazeliğini hiç yitirmedi. 2009’da İstanbul Caz Festivali’ne konuk olmuş; Esma Sultan Yalısı’nda romantik, hüzünlü ve hepsi son derece içten şarkılarını seslendirmişti Gardot. Yansıttığı duygu her ne olursa olsun, kalbinin derinliklerinden geldiğini hissettirecek kadar yoğundu sesinin tınısı. Yaşanmış çıplak duyguları, şiir gibi aktarmıştı melodilere...

İkinci kez 2013’te festivale konuk olduğunda, Almanya Sefareti Yazlık Rezidansı’nın ağaçlıklı muhteşem bahçesinde ağırladık onu. Blues, bossa nova, R&B, Latin ve caz müziği kaynaştırıp evrensel bir dil kurdu o dört dörtlük konserde. Bu yıl zarif vokali, yine bir temmuz akşamında bu kez Sepetçiler Kasrı’nda yankılanacak.

9 yaşında müziğe başlayan sanatçının, 16 yaşından beri Philadelphia’nın barlarında Duke Ellington ve Mamas & Papas şarkılarını söylediği günlerin üzerinden epey zaman geçti. 19 yaşında bisiklet sürerken bir motorsikletlinin çarpmasıyla ağır yaralandı, bir süre piyanoyu çalamaz oldu. Ancak doktorunun önerisiyle başladığı müzik terapisi olumlu sonuç verdi, hastanede yattığı dönemde gitar çalmayı öğrendi.

İlk albümü “Worrisome Heart”dan beri güçlü bir kariyerin sinyallerini vermişti ama asıl çıkışı biri hariç kendi yazdığı şarkılardan oluşan “My One and Only Thrill” adlı albümüyle yaptı. Yumuşacık vokali, minimalist yorumu ve sahneden yansıyan sıcaklığıyla herkesi büyüleyen Gardot, 6 Temmuz’daki konserinde prodüktörlüğünü Grammy ödüllü Larry Klein’ın üstlendiği dördüncü albümü “Currency of Man”de yer alan yeni şarkılarını da seslendirecek. Caz ve blues’un yanı sıra country ve folk etkileri de taşıyan sesiyle, aşk ve tutkuyu derinliğine yaşayan insanların hikayelerini anlatacak. İki saksofonu aynı anda çalan olağanüstü yetenek Irwin Hall’un da katkısıyla bir kez daha yüreğimize dokunacak!


(Bu yazı ilk olarak, 27 Haziran 2015 tarihli Cumhuriyet Caz Festivali ekinde yayınlanmıştır.)

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate