2 Nisan 2015 Perşembe

2015 İÇİN ALTERNATİF 6 MÜZİK FESTİVALİ


By on 14:08:00

2.4.2015

Baharın gelişiyle birlikte festival sezonu hareketlenmeye başladı. Bu yıl da dünyanın çeşitli kentlerinde farklı müzik zevklerine hitap edecek birçok etkinlik gerçekleştirilecek. Müzikseverlerin çoğunun bildiği, medyada geniş yer alan, ana akım büyük festivallerin yanı sıra, indie isimlere daha fazla yer veren festivaller de var. Ancak onlar da son yıllarda indie rock’ın popüler etkinlikleri haline geldiğinden, underground sahneyi izlemek isteyenleri tatmin etmiyor. Bu nedenle son birkaç yıldır ilgimi o tür festivaller yerine, deneysel, avangart müzik odaklı etkinliklere yöneltmeyi tercih ediyorum. Benim gibi yeni cevherler keşfetmeye meraklı olanlar için bir araştırma yapıp, önerilerimi paylaşmak istedim.

Strange Forms, 4-5 Nisan, Leeds, İngiltere
https://www.facebook.com/events/593550790708942
 
Post-rock, Post-metal, Math-rock, noise-rock sevenlere önerim, Leeds’te çok amaçlı bir mekan ve barda düzenlenen Strange Forms. Nisan ayının ilk haftasında iki gün boyunca sürecek bu festival, iyi seçilmiş bir katılımcı listesine sahip. İlginç bir şekilde sadece İngiltere çıkışlı gruplara yer verilmiş ama hepsi de izlemeye değer. Her Name Is Calla, Telepathy, Falls, Alright The Captain, Envoys, Civil Protection, Tacoma Narrows Bridge Disaster gibi post-rock/math-rock grupları dışında Manchester’dan elektronik ambient grubu Worried About Satan ve Leeds’ten dreampop grubu Lenin’i de dinleme olanağı var.

Festivalin ikinci özelliği tüm hafta sonunu kapsayan biletin fiyatı 15 Pound ve sadece 130 bilet mevcut. Adeta arkadaşlarınızla kendinize özel bir festival düzenliyormuş gibi hissedebileceğiniz ender etkinliklerden birisi. Bu kadar ucuz olmasının nedeni kâr amacı gütmeyen Leeds merkezli Bad Owl Presents’in düzenlemesi. Bilet alabilmek için, işçi kooperatifi tarafından işletilen Wharf Chambers adlı mekana 1 pound bağışlayarak üye olmak gerekiyor. (https://www.facebook.com/events/593550790708942)
Bütün bunlara ek olarak festival boyunca vejetaryen ve vegan yiyecekler de satışta olacak.


Other Worlds Festival, 10-12 Nisan, Blackpool, İngiltere
http://otherworldsfestival.co.uk
 
2010’da Blackpool’da kurulan bağımsız plak şirketi Must Die Records tarafından düzenlenen Other Worlds, avangart, drone, noise ve tüm deneysel seslere açık bir müzik ve sanat festivali. Bu niteliklere sahip yeni çıkış yapan ya da bilinen isimleri destekleyip buluşturmak için bir platform oluşturmayı amaçlıyorlar.

Blackpool’daki çeşitli mekanlarda gerçekleştirilecek performanslara göz attığımda Gnod, Rough Fields, Sly & the Family Drone, Evil Blizzard, Jez Riley French gibi heyecan verici tanıdık isimlere rastladım ama açıkçası yeraltı sahnesinde adını daha önce duymadığım gruplar da epey çok. O nedenle keşif yapmak için ideal gibi görünüyor. Festival kapsamında ayrıca ses deneylerine dayalı atölyeler ve yerleştirmeler de yapılıyor.

Festivale gitmeye niyet ederseniz, konaklama için Blackpool’da uygun fiyatlı B & B önerileri festival sitesinde bulunabilir. Erken satıştaki biletler şu anda sadece 20 Pound.


Resonate, 13-18 Nisan, Belgrad, Sırbistan
http://resonate.io/2015
 
Eğer müzik, görsel sanatlar ve dijital kültürdeki son gelişmelerle ilgileniyorsanız, kaçırmamanızı önereceğim festival, Belgrad’da düzenlenen Resonate yani Belgrad New Media Festival. Organizatörleri tarafından bilgi paylaşımı ve eğitim platformu olarak tanımlanan etkinlikte, yerleştirme sanatı, ses, renk, algılama, mimari, psikoloji ve insan davranışı gibi alanlarda sanat ve kültürde teknolojinin pozisyonu üzerine çeşitli yaratıcı fikirler ve ufuk açıcı tezler tartışılıyor, atölyeler düzenleniyor, konferanslar veriliyor. Üstelik bu faaliyetlere katılanlar da, elektronik müziğin ve görsel sanatların en uzman isimleri, prodüktörler, ünlü müzisyenler. Mesela Ben Frost, Rob Clouth ve Emika, hem canlı performans gerçekleştirecek, hem de söz konusu etkinliklere katılıp deneyimlerini doğrudan katılımcılarla paylaşacak.

Toplam altı gün süren etkinlikte Blixa Bargeld, Machinedrum, Simian Mobile Disco, Senyawa, Olga Bell, Andy Stott, Sophie ve Sculpture’un da aralarında olduğu isimlerden canlı performanslar izlenebilecek.

Festival, Belgrad’ın içindeki çeşitli mekanlarda gerçekleştirileceğinden, otelde kalmanız gerekiyor. Etkinliğin resmi sitesinde bu konuda bazı seçenekler var.

Festival biletleri üç kategoriye ayrılmış. Dilerseniz sadece konferans kısmını ya da atölyeleri izleyebiliyor, dilerseniz tüm etkinliği takip edebiliyorsunuz. Bilet fiyatları da buna göre değişiyor ama zamanınız varsa en mantıklısı hala erken satışta olan Resonate Live bileti alıp tümünü izlemek; en ucuz bilet 79 Euro. http://resonate.io/2015/tickets




Dunk! Festival - 14-16 Mayıs, Zottegem, Belçika
http://www.dunkfestival.be
 
Belçika’nın başkenti Brüksel yakınlarında yer alan, yaklaşık 25.000 nüfuslu Zottegem’de düzenlenen bu festivalin özelliği, post-rock diye adlandırılan türe özel bir etkinlik olması. Lootgenot adlı kâr amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından 10 yıldır düzenleniyor. Yıl boyunca çeşitli konser etkinlikleri yapan kuruluş, aynı zamanda Dunk! Records etiketiyle albüm de yayınlıyor. Geçen yılki festivali indiegogo’da açtıkları bir kampanyada toplanan 14.754 Euro ile gerçekleştirmişler.

Perşembe, cuma ve cumartesi günlerini kapsayan üç güne yayılan festival için bilet 80 Euro. http://www.dunkfestival.be/dunkfestival/tickets/

Festivale katılacak isimlere gelince... Bu yıl Japonya’dan Mono, sarsıcı canlı performanslarıyla ünlenen Belçikalı post-metal grubu Amenra, Amerika’dan enstrümantal rock’ın başarılı grubu Caspian, müzikleriyle insanı adeta Yeni Zelanda’nın muhteşem doğasınada bir yolculuğa çıkaran Jakob, Progresif metal türünün Almanya’daki temsilcilerinden The Ocean, enstrümantal rock ile elektronikayı buluşturan İngiliz grup Maybeshewill, Fransa’dan post-metal grubu Year of No Light ve gürültülü gitar soundu ile hüzünlü melodileri birleştiren Çinli post-rock grubu Wang Wen öne çıkıyor. Ancak tüm katılımcılar arasında benim özellikle dikkatimi çekenler, listenin daha alt sıralarında yer alıyor. Geçen yıl “Weighs Like a Nightmare on the Brains of the Living” adlı kısaçalarını yayınlayan Portekizli grup Katabatic, doom etkisindeki sıradışı kompozisyonlarını icra eden çellist Helen Money ile akustik sesleri, drone, noise ve elektronik loop’larla birleştiren Fransız müzisyen Marc Euvrie’nin solo projesi The Eye of Time oldu. Açıkça görülüyor ki, Dunk! Festival, farklı ülkelerden seçtiği bu gruplarla, enstrümantal rock, noise, drone, post-metal, shoegaze ve deneysel sesleri sevenler için ideal bir festival olabilir.

Festival hakkındaki bilgiler, resmi sitesinde bulunabilir ama kısaca birkaç bilgi vermek gerekirse, Zottegem tren istasyonundan festival alanına geliş ve gidişte otobüs servisi yapılıyor. Kamp alanında çadırlarda konaklamak ücretsiz. Ayrıca festival boyunca kahve ücretsiz!

Festival alanına göz atmak isterseniz şu kısa video bir fikir verebilir:




Romanya’dan bir ekip, geçen yılki Dunk! Festival hakkında bir belgesel çekmiş. Festivalde nelerle karşılaşacağınızı görmek açısından yardımcı olabilecek bilgiler içeriyor.



Dark Waters Goth and Dark Alternative Festival, 5-7 Haziran, Nottingham, İngiltere
http://www.darkwatersfestival.co.uk

Hem İngiltere hem de Avrupa’dan çıkan en iyi yeni alternatifleri tanımak isteyenler için mükemmel bir fırsat sunuyor Dark Waters. Elektro pop, gothic rock, punk rock, space rock, garage punk, disco noise, industrial, post-punk, synthpop gibi birçok müzik türünü buluşturan oldukça eklektik bir lineup sunuyorlar ama önemli olan, katılan grupların müziğe deneysel ve DIY yaklaşımları. Bu yılki programlarına baktığımda 1980’lerden günümüze varlığını sürdüren post-punk/gothic rock grubu The Danse Society; darkwave, post-punk ve elektronik müziğin son derece özgün bir karışımı sayesinde yarattığı müziğiyle bence günümüzün en iyi yeni gruplarından biri olan You The Living; electro-rock/endüstriyel soundun İsveçli karizmatik temsilcisi The Beauty of Gemina’yı görmek bana yetti bile. (Üç gün sürecek etkinliğe katılan diğer grupları festivalin resmi sitesinden öğrenebilirsiniz. http://www.darkwatersfestival.co.uk/line-up/2015-band-info)

Dark Waters’ın en çekici yanlarından birisi de, düzenlendiği mekanın güzelliği. Elbette bir festivali değerlendirirken öncelikle önerdiği müziğe yani katılacak gruplara bakıyorum. Bunun hemen ardından önemli olan faktör, o müziğin icra edildiği mekan. David Lynch bir keresinde, çok doğru bir tespit yaparak, “müziğin çalındığı mekan da bir müzik aracıdır” demişti. Dark Waters, Nottingham’da Trent Nehri kıyısında yer alan The Britannia Boat Club’da gerçekleştiriliyor. Kent merkezine çok yakın bir mesafedeki bu mekanın tercih edilmesinin nedeni, hem kentin müzik sahnesinin gelişmesine yaptığı katkı, hem de içinde sadece 250 kişinin yer alabileceği bir mağara barındırması!

Festivalin biletleri ile bilgi de resmi sitesinde mevcut. Böylesine iyi bir lineup ve şahane bir mekana sık rastlanmıyor. Olanağınız varsa ve festivaldeki müzik türlerine ilgi duyuyorsanız kaçırmayın derim.


Secret Solstice, 19-20 Haziran, Reykjavik, İzlanda
http://secretsolstice.is

Yaz gündönümünün yaşandığı hafta sonunda, güneşin üç gün boyunca hiç batmadığı Reykjavik’te düzenlenen Secret Solstice, bu festivali önerdiği muhteşem müziğin ötesinde bir doğa olayına çeviriyor. Festivalin yapıldığı Laugardalur adlı piknik alanında çadırlarda kamp yapılabiliyor ya da otellerde kalınabiliyor. (Bu konudaki seçenekler, festivalin resmi sitesinde var. Kamp bileti 60 Euro.)

Secret Solstice’de yerel müzikleri dinleme olanağı olduğu kadar, uluslararası alanda tanınan grupları ya da yeni yetenekleri canlı dinlemek mümkün. Alternatif, elektronik, hip-hop, pop, reggae ve rock türlerinde hemen her zevke hitap edecek isimler var. Bu yıl şu ana kadar açıklanan lineup tatmin edici. The Wailers, Charles Bradley, Nightmare On Wax, Gusgus, Submotion Orchestra, Erol Alkan, Daniel Avery, Zero 7 (DJ), FM Belfast, MØ, Anushka, Ghost Culture, Droog, Kink hemen dikkatimi çekenler arasında ama hiç tanımadığım İzlandalı gruplar da var.

Festival biletleri normal ve VIP olarak ikiye ayrılmış. Normal bilet 119 Euro iken VIP bileti 200 Euro civarında. “VIP” ayrıcalığı yaratılması festival mantığına yakışmıyor bence. Bu festival seçkisinde yer verdiğim en pahalı olan etkinlik de bu... Katılacak gruplar, gerçekleştirildiği zaman, kent ve mekan ilginç olduğu için listeye aldım.

Festival atmosferi hakkında fikir edinebilmek için geçen yıl hazırlanan bu videoyu izlemenizi öneririm.




Bu yazı, ilk olarak Red Bull Türkiye'nin sitesinde yayınlanmıştır. http://www.redbull.com/tr/tr/music/stories/1331710346955/2015-i%C3%A7in-alternatif-6-m%C3%BCzik-festivali

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate