14 Kasım 2012 Çarşamba

PINS


By on 18:58:00

Manchester'dan sürekli iyi müzik yapan gruplar çıkmasının ardında kentin havasının ve suyunun ne ölçüde etkisi var bilemem ama kültürel dokusunun ve elbette müzik mirasının etkisi büyük. Yılın en kayda değer EP'lerinden birisini yapan PINS adlı grup da Manchesterlı. Faith Holgate (vokal/gitar), Lois McDonald (gitar), Anna Donigan (bas) ve Lara Williams (davul) adlı dört kadın müzisyenden kurulu grup, güvenimizi yıllardır boşa çıkarmayan Londra merkezli bağımsız plak şirketi Bella Union'ın son keşfi. Aslında mayıs ayında Eleventh Hour/Shoot You adlı double single'ı kendi plak şirketleri Haus of PINS'ten kaset olarak çıkarmışlar. Single büyük ilgi görüp bir günde bitince, Bella Union da kapmış grubu. 

2010 yılında Holgate, grup kurmak istediğinde önce erkek müzisyenlerle de temas etmiş; başlangıçta sadece kadınlardan kurulu bir grup kurmayı düşünmüyormuş. Ancak bir kadınla çalışmak isteyen erkek müzisyenlerin, bunu sadece grubun görüntüsü için amaçladığını, kadın üyenin müzik hakkında herhangi bir fikrinin olmasını istemediklerini görünce, bu defa o erkekleri dışlamış. Sonuçta kadınlardan oluşan bir grup fikriyle yola çıkmasalar da, şu anda grup içinde birbirlerini daha iyi anladıkları için bunun müziklerine de yansıdığını söylüyorlar.

Yaptıkları müzik, The Jesus and Mary Chain, My Bloody Valentine, Hole ve Beach House'dan ilham alan, bas ve davulu öne çıkaran bir noise pop. Grup üyeleri, müziklerinin deneysel olmadığını, pop yanı ağır basan şarkılar yapmak istediklerini ısrarla belirtiyor. Bence şu ana kadar ortaya koyduklarıyla da bunu oldukça iyi başarıyorlar. 

Ekim ayında yayımlanan ve 4 şarkıdan oluşan ilk EP'leri LUVU4LYF, drone ve melodileri başarıyla örtüştüren karanlık soundu ile ilgimi çekti. Özellikle "Little Sting" adlı şarkıdaki klostrofobik hava derhal yakaladı beni. 

PINS'i henüz canlı dinleme olanağım olmadı ama hani bazı gruplar vardır, müziklerini duyduğunuz anda "Ben bu grubu konserde görmeliyim!" dersiniz, PINS onlardan birisi. Mümkünse endüstriyel atmosferi olan ufak ve karanlık bir mekanda onları dinlemenin etkileyici olacağını düşünüyorum. Yeni bir şey icat etmeseler de, şu ana kadar duyduğum sound beni cezbetmeye yetti. Bu gruba dikkat edin derim.

Aşağıya 3 videolarını koydum ama benim en sevdiğim şarkıları videosu olmayan, Soundcloud üzerinden dinlenebilen "Little Sting".

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate