13 Şubat 2012 Pazartesi

Düşman, dostu yendi...


By on 11:39:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet / 13 Şubat 2012



Müzik dünyası en güçlü seslerinden birini kaybetti. R & B ve pop müzik sahnesinin ünlü mezzo-sopranosu Whitney Houston’ın bir otel odasında ölü bulunması, hayranlarını çok üzdü ama sanırım hiç kimseyi şaşırtmadı. Ne yazık ki beklenen bir olaydı. Ölüm nedeni kesin olarak açıklanmasa da, alışkanlıkların, bağımlılıkların yakasına yapıştığı büyük yetenekler arasına o da katıldı.

Whitney Houston, en popüler zamanlarında R & B’nin kraliçesiydi. Küçük yaşta yuttu sahne tozunu; gördüğü ilgi, müziğinin ana akımda kazandığı başarı, bütün Afrikalı-Amerikalı kadınlar için yeni bir ışıktı. Gospel ve soul ruhunu pop müziğe taşıyan şarkıları, kendisinden sonra gelen çok sayıda müzisyene esin kaynağı oldu.

Dolly Parton’ın 1973 yılında yazdığı “I Will Always Love You” adlı şarkıya dünya çapında ün kazandıran, Houston’ın bu şarkıya 1992 yılında "The Bodyguard" filmi için yaptığı yorumdu. Müziğini sevin ya da sevmeyin, hakkını vermek gerekir; vokal tekniği kusursuz özel bir sese sahipti Whitney Houston.

1990’lı yılların başında şarkıcı Bobby Brown ile evlendikten sonra yaşadığı sorunlar onu da uyuşturucu batağına sapladı. 1980’li ve 90’lı yıllarda çok satan albümleri yapan bir pop yıldızıyken, 90’ların sonunda çöküşe geçti.

Müzik dünyasında başarı çizgisi sık sık aynı eğriyi izliyor. Jim Morrison, Janis Joplin, Jon Bonham, Michael Hutchence, Sid Vicious'ın da araladında olduğu otel odasında ya da evinde ölü bulunan efsane sanatçılara yıllar içinde yenileri eklenmeye devam ediyor.

Michael Jackson, kullandığı ilaçlar ve kendisine uygulanan yanlış tedavi sonucu hiç beklenmedik bir anda veda ederken, Amy Winehouse’un yok oluşunu bütün dünya birlikte izledi. Hepsi küçük yaşlarda başarı kazanıp birden zirveye çıktı. Sonra da o parlak yaşantının getirdiği yükleri, kazandıkları milyon dolarların sağladığı sahte mutluluklarla unutmaya çalışırken çok ağır bedeller ödediler.

Whitney Houston, 2002’de verdiği bir röportajında, “En büyük şeytan benim. Kendimin hem en iyi dostuyum, hem de en azılı düşmanı...” demişti. Sonunda düşman dostu yendi; 48 yaşında göçüp gitti Whitney Houston...

"Step by Step", benim en beğendiğim şarkısıydı. Özellikle kendi içinden çıktığı topluma verdiği yüreklendirici mesaj önemliydi.



-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate