5 Eylül 2010 Pazar

Vitrindeki Albümler 34:


By on 13:41:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet/ 5 Eylül 2010

IRON MAIDEN-The Final Frontier (EMI)

Heavy metal’in en büyük gruplarından Iron Maiden, dört yıl aradan sonra 15. stüdyo albümünü yayımladı. “Altı üyesi de 50’sini aşmış, 30 yıllık etkileyici bir kariyerle zirveye ulaşmış bir grubun yapacağı farklı bir iş kalmış mıdır?” diye düşünenler olabilir. Ama bu albümü dinledikten sonra Iron Maiden’a ancak şapka çıkarılır.

Bir heavy metal hayranı olmadığım halde dinlemekten her zaman zevk aldığım ender gruplardan birisi Iron Madien. “The Final Frontier” adlı yeni çalışmada, her şeyden önce grubun onca yıla karşın hâlâ çok büyük bir tutku ve heyecanla albüm yapmaya devam ettiğini görüyorsunuz.

Her biri büyük emek ve zaman gerektiren on şarkı var albümde. Beş tanesi sekiz dakikayı aşan, uzun soluklu, üzerinde çok düşünülüp uğraşıldığı belli olan parçalar bunlar. Daha giriş parçası “Satellite 15... The Final Frontier” ağır gitar riffleriyle başlar başlamaz, albümden yansıyan his bu.

Belki soloların fazla uzun tutulması bir eleştiri konusu olabilir. Ancak ben albümün canlı performanslarda çok etkileyici bir sound yaratacağını düşünüyorum. Özellikle albümün en iyi şarkısı “Isle of Avalon”un konser versiyonunu dinlemek için sabırsızlandığımı belirtmeliyim.

Tema olarak yine ölüm, savaş, insan doğasını konu edinen şarkılar, albüm boyunca yeryüzünde ve uzayda geçen bir maceraya dönüşmüş. Toplam 77 dakika süren “The Final Frontier”, grubun bugüne kadar yaptığı en uzun, aynı zamanda en enerjik ve en dikkate değer çalışmalardan birisi.

Albüm için hazırlanan resmi video aşağıda.



-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate