10 Şubat 2016 Çarşamba

MOOGFEST: MÜZİK, SANAT VE TEKNOLOJİ SENTEZİ


By on 11:57:00

10.2.2016

Son yıllarda yaratıcı festival arayışım çerçevesinde daha önce görmediğim farklı bir etkinliği seçip onun üzerine yoğunlaşmayı tercih ediyorum. Ana akım festivallerin dışında, gerek katılan sanatçıların çeşitliliği gerekse müzikle ilişkilendirilen sanat ve teknoloji etkinlikleri, deneysel festivallere yönelmeme neden oluyor.

2014'te Amerika'nın Tennessee eyaletindeki Big Ears'dan sonra, geçen yıl Berlin Atonal de ziyadesiyle bakış açımı geliştiren festivaller oldu. Bu yıl odaklanmak için seçtiğim festival ise, Amerika'da North Carolina eyaletinin Durham kentinde 19-22 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan Moogfest.

Müzikle yakından ilgilenenlerin hemen fark edeceği gibi, adını Moog synthesizer'ın yaratıcısı, elektronik müziğin babası Robert Arthur "Bob" Moog'dan alıyor. Her yıl onun yaşgününe en yakın olan hafta sonunda gerçekleştirilen festival, müzik, sanat ve teknolojide gelinen son aşamanın bir belgesi oluyor. Sadece çalışmalarında Moog synthesizer'ı kullananlar değil, Bob Moog'un yaratıcılık felsefesini benimsemiş farklı türlerde müzik yapanların yanı sıra, yerleştirmeler, sergiler, film gösterileri ve panellerin de yer aldığı etkinlik, bu yıl da festivale özel sipariş edilen çalışmalara ve tek seferlik işbirliklerine sahne olacak.

MÜZİK VE SANATIN EN UFUK AÇICI İSİMLERİ 


2016 Moogfest'e müzik ve sanat dünyasının en ufuk açıcı isimleri arasında yer alan 250'den fazla isim katılıyor. Gary Numan'ın üç gece boyunca konuk sanatçı olarak performans sergileyeceği festivalin tüm programı ilginç; beni en çok heyecanlandıranlar arasında Silver Apples, Tim Hecker, Laurie Anderson, Sun Ra Arkestra, Alessandro Cortini, Disasterpeace, Ben Frost, Laurel Halo, sunn O)), Explosions In the Sky, Jlin, Kode9, Oneohtrix Point Never, Health de var. En çok merak ettiklerimden biri ise, elektronik müzik bestecisi Morton Subotnik ve elektro-akustik besteci Sarah Davachi'nin Alessandro Cortini ve piyanist/besteci/elektronik müzik sanatçısı Suzanne Ciani'ye katılarak birlikte 79 yaşındaki efsane synth tasarımcısı Don Buchla'nın çalışmalarını kutlamak için verecekleri özel konser. 

Bunların dışında Afrofuturism, Sanat ve Yapay Zeka, Enstrüman Yaratımı, Radyo ve Radyofonik, Tekno-şamanizm, Transhümanizm gibi konuların tartışılacağı paneller, Grammy ödüllü prodüktör tAz Arnold'ın Duke Üniversitesi Nasher Sanat Müzesi'nde gerçekleştireceği müzik meditasyonu, New York Theremin Derneği'nin kurucusu, besteci Dorit Chrysler gibi uzmanların söyleşileri ve kentin çeşitli mekanlarında sanatın farklı dallarındaki etkileşimi ortaya koyacak enstalasyon çalışmaları, Google Doodle ekibinin Direktörü Ryan Germick'in talk-show formatında gelecek hakkında Pixar sanatçısı Emma Coates, mizah teorisyeni Scott McCloud ve Google Cardboard'dan Manuel Clement ile konuşacağı RogueFest, IBM Research'ten DJ Watson'ın müzik parçaları bestelemek üzerine festival katılımcılarıyla yapacağı işbirlikleri, Virginia Tech. Yaratıcılık Enstitüsü Direktörü Dr. Ben Knapp'in synthesizer yaratıcılığı üzerine vereceği ders ve bunlar gibi nice etkinlik müzik performansları kadar cezbedici. Bunların hepsi dört güne nasıl sığacak bilmiyorum ama çok yoğun olacağı açık.

TRANSLATIONAL DRIFTS

Bu arada Moogfest ekibinden daha festival başlamadan müzikseverleri sevindirecek bir haber daha geldi. Ücretsiz stream olanağı tanınan Translational Drifts serisinin ikincisi de Soundcloud üzerinden yayınlandı. Geçmişte festivale katılmış ya da bu yıl katılan çağdaş saanatçıların kendilerine ilham veren ve Moogfest lineup'ını şekillendiren isimlerin eserlerini yeniden yorumladığı kısaçalarların ilki daha önce yayınlanmıştı. YACHT, ADULT, Julianna Barwick, Moses Sumney ve Dan Deacon gibi genç müzisyenlerin Devo, Pet Shop Boys, Suicide, Laurie Anderson ve Brian Eno gibi elektronik müziğin emektarlarına saygıda bulunduğu ilk kısaçalar aşağıdaki bağlantıdan dinlenebilir.



Translational Drifts 2'de, ritim ustası Afrikan Sciences, Dan Deacon'ın Brian Eno'nun "1/1" adlı parçasına getirdiği yorumu afro-fütüristik bir yaklaşımla yeniden yaratmış. Karanlık drone'larıyla tanıdığımız The Haxan Cloak, Laurie Anderson'ın "O Superman" adlı parçasına Moses Sumney'in yaptığı yorumu yoğun bir elektrik fırtınasına sokmuş desek yanlış olmaz. ADULT'ın Pet Shop Boys'un "Shopping" adlı şarkısına yaptığı cover, Karen Gawyer'ın elinde kozmik tekno dalgaları ile bambaşka bir hale gelmiş. Hip hop prodüktörü Nosaj Thing ise, tAz Arnold tarafından Kraftwerk'in 'The Telephone Call'una yapılan uyarlamaya kendine özgü etkileyici bir remiks yapmış. Bu kısaçaları da aşağıdaki bağlantıdan dinlemek olanaklı.



Moogfest ile ilgili tüm ayrıntılar için: http://www.moogfest.com

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate