3 Mayıs 2015 Pazar

İstanbul Festival Havasında


By on 12:09:00

2.5.2015
Cumhuriyet  

Türkiye, ülke çapında seçime hazırlık mitingleri nedeniyle tarihinin en hareketli mayıs aylarından birini geçirmeye hazırlanıyor. Aynı dönemde yapılacak kültür ve sanat etkinliklerinin ise, özellikle İstanbul’u tam bir festival kentine dönüştüreceği anlaşılıyor. Şu ana kadar İstanbul’da mayısta yapılacağı duyurulan 10 ayrı festival var.

2 Mayıs’ta Life Park’taki MFÖ, Şebnem Ferah ve Esin İris’in katılacağı “Parkta Bahar Festivali”, yılın kentteki ilk açık hava etkinliği. 10 Mayıs’ta Küçükçiftlik Park’ta The Dø, Kadebostany, Princess Chelsea, Kalben ve Nilipek, ParkFest sahnesini paylaşacak.

23 Mayıs’ta Pozitif grubunun Kilyos’ta inşa ettirdiği yeni festival alanının açılışı Soundgarden ile yapılacak. Anna Calvi, Wild Beasts, Goat ve Orlando Julius’un da aralarında olduğu isimlerin yer aldığı festival, 23-24 Mayıs’ta Life Park’ta yapılacak Chill-Out Festival’ın ilk günü ile çakışıyor.

19 yıl aradan sonra geçen yıl yeniden bir araya gelen shoegaze grubu Slowdive’ın Chill-Out konserinin Soundgarden ile aynı gün olması bir talihsizlik.

Thievery Corporation, Tosca, Yacht ve Balthazar’ın da çalacağı Chill-Out, 10. yılında güçlü bir program açıkladı. 


30 Mayıs’ta Life Park’taki Ekşi Fest, Selda Bağcan ile İsrailli surf rock grubu Boom Pam’ı aynı sahnede buluşturacak. Bağcan’ın klasikleşmiş parçalarının orkestrayla çalındığı proje, Türkiye’de ilk kez Ekşi Fest sahnesinde olacak.

Selda Bağcan hayranlığını daha önce dile getiren Yüzüklerin Efendisi’nin Frodo’su Elijah Wood ve grubu Wooden Wisdom’ın da festivale katılması, onun da konserde Bağcan’a eşlik etmesi beklentisini doğurdu.



31 Mayıs’ta Küçükçiftlik Park’ta ilk kez düzenlenecek Harvest Festival ise, Alt J ve Mew gruplarıyla alternatif rock dinleyicileri arasında hissedilir bir heyecan yarattı.

Bütün bu festivallere baktığımızda, İstanbulluların kent içinde Küçükçiftlik Park ile Life Park arasında sıkışıp kaldığı görülüyor. Pozitif yetkilileri bu soruna çözüm olarak Kilyos’ta kalıcı bir festival mekanı yaptırdıklarını belirtiyor.

Müzik açısından da belirgin bir genel tercih söz konusu. Çok büyük isimlerden uzak durularak, popüler birkaç grupla orta ve küçük ölçekli festivaller planlanıyor. Aslında yurtdışındaki orta ölçekli bir festivalde bile, buradaki etkinliklerin tümünden daha fazla grup sahneye çıkıyor. Bizdeki bazı festivallerin müzikten daha fazlasını sunduklarını söyleyip moda, tasarım ve alışverişi gündeme getirmesi, bu açıdan dikkat çekici.

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate