22 Ocak 2015 Perşembe

LOW İLE DİNGİN BİR AKŞAM


By on 14:34:00

22.1.2015

Son yıllarda konser yazılarımı ülkedeki gündemden bağımsız olarak yazamaz hale geldim. Öylesine ağır bir hava var ki ülkede onu bir yana bırakıp konser salonlarına koşarak gidiyor ve dünyayı unutup sadece müziğe odaklanmak istiyorum. Ama bazen başaramıyorum bunu. Dün Ali İsmail Korkmaz'ın katillerine 'iyi halden' ceza indirimi yapıldı! Herkesin gözü önünde bir hayatı söndürmenin bu kadar kolay olmasına karşı duyduğum öfke ile gittim Salon'a. O öfkenin bedenimde açtığı yaranın üzerine sürülecek bir merheme ihtiyaç vardı. O yara hiç geçmeyecek elbette ama hayatta kalmaya devam etmek için gerekli... Benim bildiğim, ruh yaralarının en etkili merhemi müzik. Dün akşam Low'un şarkılarının da böyle bir işlevi vardı vardı benim için.

Salon'da verdikleri ilk konserde, Alan Sparhawk (gitar/vokal), Mimi Parker (davul/vokal) ve Steve Garrington'dan (bas gitar) kurulu üçlü, olabildiğince sakin bir şekilde sahneye gelip, dinleyiciyi yalın tınılar ve duru vokalle yarattıkları Low soundunun içine çekti. Mimi Parker'ın orta ölçekli davul seti ile kendini öne çıkarmadan ama yerini de belli ederek yarattığı sesler, ilginç bir şekilde müziğin karakterinde belirleyici unsur. Gitar ile davulun diyaloğu, Sparhawk ile Parker'ın birlikte seslendirdikleri şarkılarda vokaller arasındaki uyum kadar içten. Low'un müziği neden insanın içini ısıtıyor diye sorarsanız, temel nedeni bu uyumla sağlanan içtenlik derim. Bunun ardında da, müziğin minimal karakterinin yattığına dair bir düşüncem var.

İkinci şarkı olarak 2013 tarihli albümleri "Invisible Way"den "Plastic Cup"ı yorumladı grup. Sparhawk'ın içinde bulunulan duruma bakıp geleceği yorumladığı, sonra da dışardan bakıp fikir beyan eden yorumculara dönerek, "Belki de sen de kendi şarkını yazmalısın!" diye sitemde bulunduğu ilginç bir şarkı bu. Ardından gelen iki şarkı da aynı albümdendi; önce "On My Own'u, sonra ana vokali Mimi Parker'ın üstlendiği "Holy Ghost"u dinledik. Böylece konser boyunca "Invisible Way"de yer alan üç şarkıyı konserin başında çaldılar.



Low şarkılarının tümü yavaş bir tempoyla başlayıp aynı şekilde devam etmiyor; kimi zaman her şey sakin görünse de giderek bir drone'a dönüştüğü anlar da var ve o anlarda sanki gözünüzün önünden güçlü bir akıntı geçip gidiyor, "Monkey" de bunlardan birisi; şarkıdaki ihtirası yansıtan bu tercih, Low'un zaman zaman başvurduğu etkili bir yol.

Konser sırasında müziğe ekranda boş tarlalar, gökyüzü, manzara görüntüleri eşlik ediyor ama büyük kısmı belli belirsiz. Kurgulanmış bir hikaye anlatmak amaçlanmamış açık ki; müziğin oluşturduğu atmosfere uygun düşebilecek bağımsız imajlar seçilmiş. Ara sıra gözüm kaydığında kuşları uçarken gördüm; her daim insanı rahatlatan bu görüntü, müzikle buluşunca ayrı bir huzur verdi.



Dün Salon'daki konser sırasında dinleyicilerden birisi, istek şarkılarının adını bağırınca, ilgisiz kalmadı Alan Sparhawk. Hatta bir başka dinleyici de "Lazy"i isteyince ona dönüp, "Sadece o arkadaş seçiyor istekleri," diye espri de yaptı. Ama sonunda ikisinin de taleplerini yerine getirdi. "Death of a Salesman"i de, en sevdiğim Low şarkısı "Lazy"i de canlı dinledik. Bana göre konserin en güzel anları da, 1994 tarihli ilk albümleri "I Could Live in Hope"da yer alan "Lazy"i biste seslendirdikleri dakikalardı.

Eğer Low konserine gidiyorsanız, müziğin karakteri gereği, grup çalarken yüksek sesle konuşarak gürültü yapmamanız gerektiğini de bilmelisiniz. Dün akşam müziğin kırılganlığını incitecek tavır içinde olanlar az da olsa vardı ne yazık ki. Bu durumu söyleye söyleye, yaza yaza bir gün aşacağız diye umuyorum. Bununla birlikte, Sparhawk'ın gitarının teli koptuğunda sessizce yeni teli takmasını bekleyenler de çoğunluktaydı. Sonuçta güzel bir konserdi ama ben "Lazy"den sonra Marmaray'ı yakalamak için konserden ayrılmak zorunda kaldım. Dünyanın en büyük metropollerinden birinde raylı sistemler gece 12'ye kadar çalışıyor. Konser bitti, geldik yine gerçek dünyanın dertlerine...

Indie rock'ın emektar grubu Low, bu akşam da Salon'da. Gündüz saatlerinin kaosundan kurtulup dingin bir müzik gecesi geçirmek isteyenler kaçırmasın.

No comprende - Plastic Cup - On My Own - Holy Ghost - Monkey - Soon - Words - Point of Disgust - Death of a Salesman - Pissing - Spanish Translation - Especially Me - Dinosaur Act - Landslide // Lazy 


 
(Fotoğraflar ve videolar bana aittir.)

-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate