17 Şubat 2013 Pazar

Vitrindeki Albümler 152: Darkstar - News From Nowhere (Warp Records)


By on 10:13:00


© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet / 17 Şubat 2013

 

Çoğu kişi muhtemelen Darkstar’ı 2010’da Hyperdub etiketiyle çıkan “North” adlı ilk albümleriyle duydu. O yılın en iyi albümlerinden biriydi. Oysa Londra’da yaşayan iki müzisyen, James Young ile Aiden Whalley, 2007’den beri bu isim altında müzik yapıyordu. Yayınladıkları ilk kısaçalar, “Dead 2 Me” / “Break” kendi plak şirketleri 2010 Records’tan çıkmıştı. 

2008 ve 2009’da arkasından gelen single ve EP’lerden sonra, yine Hyperdub'dan yayımlanan “Aidy’s Girl is a Computer” adlı single ile dikkat çektiler ve yıllar içinde elektronik müzik kulvarında dubstep, synthpop ve glitch arasında evrilen bir sound geliştirdiler. 

Ancak ilk albümlerinde bir fark vardı. Bu kez James Buttery vokalist olarak aralarına katılınca artık üçlü olarak yollarına devam ettiler. Daha önce yaptıkları kayıtlarla kıyaslanınca dans müzik sahnesinden ayrılarak daha deneysel ve karanlık bir dubstep/ambient kulvarına girdikleri görülüyordu.


Yenilikleri denemeye meraklı bir grup izlenimi verdiklerinden bu yıl Warp Records’tan çıkan albümlerini beklerken grubun hangi yöne meyledeceğini merak ediyordum. İkinci albümleri “News From Nowhere” yayımlanınca gördük ki, Darkstar, yoğun olarak indie elektronika ile saykedelik pop etkisi altında kalmış. Albüm, Brian Eno’yu anımsatan bir ambient soundunu Buttery’nin insanı usulca adeta bir rüya alemine sürükleyen vokaliyle buluşturan “Light Body Clock Starter” ile başlıyor. Fakat aynı şekilde akıp gitmiyor şarkılar. Sample’lar, ses tekrarları elektronik altyapıda işlenmiş vokallerle  bir araya gelince Matthew Dear ile Animal Collective benzeri bir sound hakim oluyor. 

Bana göre albümün en öne çıkan şarkılarından birisi “-”. Bu ismin tercih edilmesinin nedeni, daha baştan dinleyiciye bir algı dayatmasında bulunmamak mıydı bilemiyorum ama müzik çok etkileyici. Buttery’nin giderek incelen vokalinin ekolanışı, hipnotik bir etki yaratıyor. Söz edilmesi gereken bir diğer şarkı, atmosferik bir gizemi barındıran “Bed Music - North View”. Ancak belirgin bir şekilde “North”a göre daha iyimser bir hava var bu albümde. Nitekim son şarkı, "Hold Me Down", "Bed Music- North View"un yarattığı kapalı havayı dağıtıp dinleyiciye bir tür umut aşılıyor.


Bunun ardındaki neden albümüm kaydedildiği zaman ve yer olabilir. Çünkü grup, bu albümü Londra’daki isyanların başladığı dönemde kaydetmeye başlamış ve müziğe odaklanabilmek için tası tarağı toplayıp kırsal bir bölgeye gitmişler, müzikteki saykedelik, ambient havanın o atmosferden kaynaklandığını tahmin etmek zor değil. 

Darkstar, yeni bir plak şirketine geçmekle kalmadı, aynı zamanda ilk albümde beğeni alan soundunu da geride bıraktı. Müzikte yenilenmek için cesur adımlar atmak gerekli. Grup, her anlamda yenilenmiş ve yine güzel bir albüm ortaya çıkarmış. Kapaktaki rengarenk çiçekler de bunun görsel metaforu olabilir. İlk anda insanı hemen içine çeken bir albüm olmasa da, zamanla müziği yaşadıkça daha çok kavrıyor. 

-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate