3 Şubat 2013 Pazar

Vitrindeki Albümler 150: Mountains - Centralia (Thrill Jockey)


By on 09:14:00


© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet / 3 Şubat 2013

İçinde kaybolup gitmeyi düşlediğiniz bir albüm arıyorsanız elektro-akustik ikilisi Mountains’ın yeni albümü “Centralia” tam bu iş için. 12-13 yaşında okulda tanışıp yıllar içinde dostluklarını geliştiren Amerikalı iki öğrencinin müzik buluşmasıyla ortaya çıkmış bu ikili. Brendon Anderegg ve Koen Holtkamp, Chicago’da bir sanat enstitüsünde okurken, önce kendi kendilerine yaptıkları kayıtları paylaşmaya başlamışlar. Bir gün Brendon’un bir kaydını çok beğenen Koen,bir plak şirketi kurup onu yayınlamayı ve böylece daha fazla insana duyurmayı önermiş. Böylece ilk plak şirketlerini kurmuşlar. Son yıllarda çalışmalarını artık kendilerine üs seçtikleri Brooklyn’de sürdürüyorlar. 

“Centralia”, ikilinin Mountains adı altında yayımlanan 5. albümü ama Thrill Jockey’den çıkan 3. çalışması. Ambient/drone türünün bütün çekiciliğini bünyesinde buluşturan 66 dakikalık albümün özelliği, akustik kayıtlar ile elektronik sesleri birleştirirken benimsenen bakış açısı; ikili, hep yapıldığı gibi, elektronik ekipmanı akustik materyali manipüle etmek, onun içinde eritmek için kullanmamış. Gitar, org, çello, elektronik piyano ve synth, ses manzaraları yaratmak için organik bir şekilde bir araya getirilmiş; sesler arasındaki geçişler öylesine doğal ve değişken ki, elektronik ile akustik arasındaki bu kimya, albüme farklı bir yapılanma kazandırmış.

Açılıştaki 11 dakikalık “Sand”i dinlerken adeta insan kendini akışkan bir sıvıya dönüşmüş gibi hissediyor. Akıp gitmeniz için gereken yatağı da müzik sağlıyor. Albüm boyunca içinde bulunduğunuz ortam değişiyor, kimi zaman drone ya da çello yoğunlaşınca kararıyor, bazen de “Identical Ship”te olduğu gibi akustik gitar tınılarıyla duruluyor her şey, dinginlik egemen oluyor. 

Albüm boyunca yavaş yavaş gelişip evrilen ses öbeklerinin yarattığı melodilerin dinleyici tarafından yorumlanabilmesi için kişisel algı gücüne gereksinim duyuluyor. 20 dakika süren “Propeller”ın içinde hem Brian Eno var hem Fennesz. Elektronik piyanonun drone'lar ile kaynaşmasına kendinizi bıraktığınız anda sürükleniyorsunuz. Son 2.5 dakikada duyulan rüzgar sesinin arazi kaydı olduğunu düşünüyorum ama bir an geliyor bilgisayarların dijital dünyasına girdiğimi hissediyorum. O kısımda ne olduğunu tam anlayamadım. 

Akustik enstrümanlardan çıkan seslerin sıcaklığını koruduğu için özel bir albüm “Centralia”. Albüm adı da ikilinin bugüne kadar müzik kariyerlerinde yaptıklarının ortasında durduğu için seçilmiş. Sonra albüm kapağı için bir kitaptan rastgele ilk sayfayı açtıklarında karşılarına bir harita çıkmış; merkezdeki konumu simgeleceyek imaj için bunun çok uygun olduğunu düşünmüşler. Mountains, bir anlamda dünyada yeni bir yer belirlemiş kendisine. Ben o yeri ziyaret edip çok beğendim; öle görünüyor ki bundan böyle sık sık ziyaret edeceğim. 


-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate