12 Temmuz 2012 Perşembe

Yaz Ortasında Konser Patlaması


By on 09:59:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet / 12 Temmuz 2012

2012 yazında İstanbul’da yapılacak konserler birer birer açıklanmaya başladığında, “Bu kadar çok konseri ekonomik olarak kaldıracak bir ortam var mı Türkiye’de?” diye endişe etmiştim. Özellikle temmuz ayı her gün tek bir etkinlikle kalmayıp, aynı güne denk gelen konserlerle rekor kırdı. Konser çakışmalarına bilet fiyatlarının aşırı derecede yükselmesi sorununu da ekleyince, etkinliklerin bir kısmının yeterince ilgi görmeyeceği ortadaydı.

Son yıllarda müzik sektöründe albüm satışlarının dramatik şekilde düşüşü, temel gelirin sadece konserlerden elde edilmesine yol açtı ve bu nedenle bütün dünyada turnelerin sayısı arttı. Türkiye de bu gelişmeden etkilendi. Ancak her ülkenin kendi gerçekleri var. Bir müzikseverin sezon boyunca bütün konserlere katılması, maddi nedenle olanaksız. Bilet fiyatlarını alt alta topladığınızda çok yüklü bir miktar ortaya çıkıyor. Karnını doyurma mücadelesini veren dar gelirli vatandaşın zaten buna ayıracak parası yok. Şişen bilet fiyatları yüzünden konserlerin hedef kitlesi, orta-üst ve üst sınıftır ve o kitlenin büyük kısmı yaz aylarında tatildedir.

Bu gerçekler ortadayken, aynı günde aynı müzik türünden hoşlanan kitleyi çekebilecek konserler planlamak, daha baştan riski artırmaktır. Organizatörler açısından bakacak olursak, bu sıkıştırmanın arkasında Ramazan ayı gelmeden bütün etkinlikleri yapıp bitirme çabasının da olduğu görülüyor. Düşünsenize, içkiye teşvik ediyor diye Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin bu hafta sonu Santralistanbul’da yapılacak Efes One Love Festival’a verilen iznin geri alınması için İstanbul Valilliği’ne başvurduğu bir ülke burası...

İşin izleyici ve organizatör tarafı olduğu gibi bir de müzisyen yönü var. Konser çakışmaları ve artan bilet fiyatları, onlar açısından da üzüntü verici durumlara yol açabiliyor. Twitter’daki resmi hesabından “Hey İstanbul, bilet almazsanız konseri iptal etmek zorunda kalacağım” diye yazan Jill Scott örneği gibi... Soul müziğin son yıllardaki muhteşem seslerinden, Grammy ödüllü bir müzisyen o. Konser biletleri satılmayınca sıkıntı kendisine kadar ulaşmış.

Jill Scott, Türkiye’de yeterince iyi tanınmıyor olabilir ama ilgisizliğin tek nedeni bu değil. Haziran ayından bu yana Madonna konseri başta olmak üzere diğer konserlere ödediği paralardan artık eli yandı müzikseverlerin. Üstelik o akşam, 17 Temmuz’da İstanbul’da Tony Bennett ve Sharon Jones konserleri de var. Hepsinin de dinleyici kitlesi ortak.

Bu tür durumların yaşanmaması için, organizatörlerin konser şehvetine kapılmadan, etkinlik günü, bilet fiyatı, konser mekanı ve hepsinin ülke gerçekleriyle ilişkilendirilmesi konusunda özenli değerlendirmeler yapması gerek. Aksi halde Jill Scott gibi bir müzisyene böyle üzücü bir durumu yaşatma utancı gündeme gelir.

-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate