15 Mayıs 2011 Pazar

Vitrindeki Albümler 68:


By on 19:44:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet / 15 Mayıs 2011

ERIC BIBB- Troubadour Live with Staffan Astner- (Telarc)

Bugünlerde güzel bir blues albümü arıyorsanız, bugünkü yazımda söz ettiğim albüm iyi bir seçenek olabilir. Amerikalı şarkıcı/şarkı yazarı Eric Bibb yeni albümünü İsveçli gitarist Staffan Astner’la kaydetmiş. Daha önce birlikte çok sayıda konser verip kayıt yapan iki müzisyen, 20 yılı aşan dostluklarını bu çalışmayla belgelemiş.

Troubadour Live” adından da anlaşılacağı gibi, kendisini gezgin sokak çalgıcılarına benzeten Eric Bibb’in konser kaydından oluşuyor. Telarc’dan çıkan albüm, Aralık 2010’da İsveç’in başkenti Stockholm’e bir saat uzaklıktaki üniversite kenti Uppsala’da bulunan Katarin and All That Jazz adlı kulüpte kaydedilmiş.

Bibb’in birlikte çaldığı gitarist Astner, daha önce Ray Charles, Ian Hunter, Roxette ve Celine Dion gibi ünlü isimlerle de çalışmalar yapmış bir müzisyen. İkilinin yakaladığı uyumlu sound, bazı parçalarda onlara gospel üçlüsü Psalm4’un katılımıyla daha da zenginleşiyor.

Albümün en güzel şarkılarından birisi, soul, gospel etkileşimli “New World Comin’ Through”. Ancak Psalm4 üyesi Andre De Lange’ın, Eric Bibb’e Güney Afrika kabilelerinden Xhosa’nın konuştuğu Bantu dilinde eşlik ettiği “Connected”, sözlerini anlamasanız da ilk dinleyişte insanı sarsacak kadar güçlü.

Anılması gereken bir diğer parça, bir diğer Psalm4 üyesi Paris Renita’nın Eric Bibble söylediği “For You”. Renita’nın olağanüstü güzel sesi ve yorumu, parçaya mükemmel bir soul düeti niteliği kazandırıyor.

47 dakikalık konser kaydından sonra, iki parça da albüme stüdyo kaydı olarak eklenmiş: Bibb’in Avustralyalı şarkıcı/şarkı yazarı Troy Cassar-Daley ile yazıp kaydettiği “Put Your Love First” ve reggae esintili “If You Were Not My Woman”.

Eric Bibb’in dinleyiciyle kurduğu sıcak atmosferi yansıtan bu albümü dinledikten sonra ilk yakaladığınız yerde bu yetenekli müzisyeni canlı dinlemek isteyeceğinizden kuşku duymuyorum.





-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate