31 Mayıs 2011 Salı

Freshtival'ın Yıldızı Leftfield


By on 08:56:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet / 29 Mayıs 2011

Pozitif tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Freshtival için cumartesi günü Maçka Küçükçiftlik Park’taydık. Gördük ki, park elden geçirilerek genişletilmiş, sahne önündeki kısım hariç zemin çimenle kaplanmış ve etkinlikler için ihtiyaca daha çok cevap verebilecek bir mekan elde edilmiş.

Parkın büyümesi iyi elbette ama Freshtival için biraz büyük kaldı. Festivale katılım çok fazla olmayınca mekan boş göründü. Açıkçası ben, +24 yasağının kalkmasından sonra, gençlerin daha duyarlı davranıp, geri aldıkları haklarını kutlamak için festivale akın edeceklerini hayal etmiştim ama olmadı. Oysa iyi haber, gençlerin hemen hepsinin yer aldığı Facebook, Twitter gibi sosyal medyada günlerdir çok konuşulmuştu.

Üstelik, duyduğuma göre Grupanya gibi çeşitli indirimler sunan sitelerde “bir bilet alana bir tane bedava” yöntemiyle satış da yapılmış. Yani iki kişilik bilet 33.50 TL! Tabii festivale giriş bu kadar ucuzlayınca bunun zararını oraya sadece müzik için gelenler çekti. Ne yazık ki, kalabalığın içinde önceliği müzik dinlemek değil, davranışlarıyla etraftakileri rahatsız etmek olan çok sayıda insan vardı.

Freshtival yeni bir festival; “Türkiye’nin en ‘taze’ müzik ve sanat festivali” sloganıyla oluşturulmaya çalışılan kimliği henüz tam oturmadı. Düzenleyenlere önerim, katılımı artırmaya çalışırken, festival algısında sorun yaratabilecek bu tür uygulamalardan uzak durmaları...

Bir festival olarak üçüncü yılında eksikleri olsa da, (örneğin festival alanında yine hamburger, hot dog ve pizza dışında yiyecek bulunmasa da), Freshtival, müzikle sanat ve eğlenceyi buluşturmayı hedefleyen, desteklenmesi gereken bir festival. Sanatçı katılımı daha güçlendirilir ve kimlik yaratma konusu daha titizlikle ele alınırsa, gelecek yıllarda çok daha güzel bir Freshtival izleme olanağı bulabiliriz düşüncesindeyim.

***

Müzik sahnesinin ana konukları bu yıl Can Bonomo, Crystal Fighters, Noisettes ve Leftfield’dı.

İlk albümü “Meczup”la iyi bir çıkış yapan Can Bonomo, kısa zamanda çok sayıda hayran edinmesine karşın, erken saatlerde sahneye çıktığı için az sayıda insana hitap etti. Ancak sahnede umduğumdan daha başarılı olduğunu belirtmeliyim.

Crystal Fighters, etnik müziği elektronika ile birleştiren İspanyol bir grup. Enerjik bir performans sundular ama müziklerinden etkilendiğimi söyleyemem.

Çoğunluğun beklediği isim, “İngiltere’nin en iyi canlı performans grubu” denilen Noisettes’di. 60’ların soul müziğini oldukça hareketli bir soundla bugüne taşıyorlar. Bir zamanlar burlesk şovlarda sahneye çıkan Zimbabve asıllı vokalist Shingai Shoniwa, hem sesi hem de enerjik performansıyla büyük beğeni topladı.

Ancak kanımca, Freshtival’ın en başarılı grubu, hip-hop, reggae esintili vokalleri ve müthiş video görselleriyle elektronik dans müziğinin efsane isimlerinden Leftfield oldu.İkilinin yarısı yani Paul Daley, turneye katılamadığı için yoktu; onun yerini sahnede Sebastian Baresford alırken, grubu orijinal kadrodan Neil Barnes temsil etti. Stephen Cheshire'ı vokallerde canlı dinlemekse ayrı bir keyifti.

Leftfield’ı tanımayan 20’li yaşlardaki gençlerin, Noisettes’den sonra festivalden ayrılması ilginç bir durum olsa da; aslında “Leftfield” ifadesinin İngilizce’de ana akımın dışındaki alanı işaret eden yan anlamıyla da uygundu.

Bir diğer çarpıcı nokta, daha çok son yıllarda parlayan “yeni” gruplara yer verilen Freshtival’ın yıldızının festivaldeki en eski grup oluşuydu. 1990’dan bu yana varlığını sürdüren Leftfield’ı “Phat Planet”, “Afro Left”, “Release the Pressure”, “Inspection (Check One)” gibi unutulmaz parçalarını canlı çalarken dinleyince, bir kez daha neden bu kadar büyük grup olduklarını anladım.

Etnikle moderni elektronik altyapıda çok etkileyici bir şekilde buluşturdular, bugün bazılarına ilham kaynağı olan müziği 20 yıl önce yaptılar ve hâlâ günümüzün en iyi elektronik dans grupları arasındalar. Freshtival'da kimisi grubu göbek atarak eşlik etse de, kimisi VIP bölümünde oturup klasik müzik dinler gibi hareketsiz bir şekilde dinlese de, seyircinin coşkusuzluğu Leftfield'ı bis yapmadan sahneden ayrılmak durumunda bıraksa da gerçek bu. Alkışlar Leftfield’a!

-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate