27 Kasım 2011 Pazar

2011'in En İyi Albümleri


By on 16:25:00

Her yıl adet olduğu gibi bu yıl da en çok beğendiğim albümlerin listesini yaptım. 2011 müzik açısından verimli geçti; çok güzel albümler dinledik. Bu listede yer alanlar dışında benim dinlemediğim, ulaşamadığım albümler mutlaka vardır. Ama zamanının önemli bir kısmını yeni çıkan albümleri izlemeye ayıran bir müzik yazarı olarak, kendi radarıma girenler arasından en fazla etkilendiğim 50 albümü belirledim. Kolay olmadı. Burada saydıklarım dışında yıl boyunca dinlediğim birçok iyi albüm de var. Ama listedekiler 2011'i benim için daha yaşanılabilir kılan, allak bullak olduğum anlarda sığındığım, ruhuma dokunan çalışmalar.

Bu albümlerin büyük bir kısmı hakkındaki düşüncelerimi yıl boyunca yazdım. O nedenle ayrıca burada uzun uzun anlatmayı gerekli görmedim. Dileyen blogdaki yazılara da bakabilir. Ancak ilk 10 albümün benim için neden özel olduğunu çok kısa da olsa belirttim.

Ayrıca ilk 15 albümün her birinden birer şarkı seçip videolarını koydum. Onları bir araya getirirsek, 2011'in en iyi şarkılarından bir seçmenin yer aldığı liste de yapılabilir diye düşündüm.

Şimdiden 2012'de dinleyeceğim güzel müziklerin heyecanını duyuyorum. Bol konserli, müzikli bir yıl dilerim herkese.

1-DEAF CENTER - OWL SPLINTERS : Karanlık ve karışık bir labirentte keşfedilmeyi bekleyen pek çok sır barındıran bu albüm tam anlamıyla duvara çarptı beni. 2011’de derinden etkilendiğim olaylar oldu. Yaşanan kaos, dökülen kan, insanlara olan inancımı biraz daha sarstı. Bu duygularımı paylaşabileceğim yakın bir dosttu “Owl Splinters”.


2-FUTURE ISLANDS - ON THE WATER : 80’lerin new wave tarzını punk ve deneysel öğelerle buluşturan müziklerini ve vokalist Sam Herring’in sesindeki tutkulu melankolik hissi çok seviyorum. Aşağıda videosu yer alan "Before the Bridge", 2011'de beni en çok hüzünlendiren şarkıydı. Sözlerindeki içtenlik çok çarpıcı.


3-PJ HARVEY - LET ENGLAND SHAKE : PJ Harvey’in hem bilinen soundunu farklılaştırdığı hem de daha politik olduğu bir albüm. Mesajı ve etkisi çok güçlü. Albümün en önemli özelliği, Harvey’in savaş karşısındaki tavrı ve bir insanın ülkesine karşı beslediği olumlu ve olumsuz duyguları, utancı, gururu, en belirgin şekliyle ortaya koyması.


4-BON IVER - BON IVER : Minimalist çizgiden uzaklaşmayan yalın bir sound ve dinleyeni çarpan kırılgan bir romantizm var albümde. Bon Iver saflığına tutulan bırakamıyor.


5-JAMES BREWSTER - AS A HOVERING INSECT MASS BREAKS YOUR FALL : Atmosferik ses tasarımları ve minimalist yaklaşımıyla, sanki hiç bilmediğim bir evrene soktu beni. Doğaçlama seslerle anlattığı öyküler büyüleyici.


6-BRIAN ENO & RICK HOLLAND - DRUMS BETWEEN THE BELLS: Brian Eno’nun dehasını yansıtan, yaratıcı ve yenilikçi bir albüm. Kurduğu ses manzaraları yıl boyunca birçok günüme soundtrack oldu.


7-OTHER LIVES - TAMER ANIMALS : Orkestrasyon ve şarkı yazımındaki özgünlük bir yana, insanı içine çektiği müzikal maceranın yoğunluğu ayrıca takdirlik.


8-JOHN MAUS - WE MUST BECOME THE PITILESS CENCORS OF OURSELVES : Romantizmi karanlık sözlerle, ince esprileri entelektüel bir bakış açısıyla bir araya getiriyor. Deneyselliğe girişmese de, baştan sona farklı ve melodik bir sound.


9-RADIOHEAD - THE KING OF LIMBS : Grubun en sevdiğim Kid A/Amnesiac döneminin çizgisindeki albüm, dinleyeni çok sayıda farklı olasılıklar öneren özel ve karışık bir ses dünyasının içine sokuyor.


10-ZOMBY- DEDICATION : Bu yıl beni en çok dans ettiren albüm. Karanlık, melankolik bir soundu dans pistine şaşırtıcı bir güzellikte taşıyor.


11-WILD BEASTS - SMOTHER


12-FENNESZ & SAKAMOTO - FLUMINA


13-NILS FRAHM - FELT


14-CONNAN MOCKASIN - FOREVER DELPHIN LOVE


15-KATE BUSH- 50 WORDS FOR SNOW


16-BJÖRK - BIOPHILIA

17-NICOLAS JAAR - SPACE IS ONLY NOISE

18-THE HORRORS- SKYING

19-KING CREOSOTE & JON HOPKINS - DIAMOND MINE

20-YUCK - YUCK

21-BILL CALLAHAN - Apocalypse

22-BEIRUT- THE RIP TIDE

23-JAMES BLAKE - JAMES BLAKE

24-MY BRIGHTEST DIAMOND - ALL THINGS WILL UNWIND

25-THE SOFT MOON- TOTAL DECAY

26-TOM WAITS- BAD AS ME

27-THE FIELD- LOOPING STATE OF MIND

28-FUCKED UP - DAVID COMES TO LIFE

29-tUnE-yArDs - WHOKILL

30-PARENTHETICAL GIRLS - PRIVILEGE PART IV: SYMPATHY FOR SPASTICS

31-JULIANNA BARWICK-THE MAGIC PLACE

32-THE DRUMS - PORTAMENTO

33-TIM HECKER- RAVEDEATH, 1972

34-AUSTRA - FEEL IT BREAK

35-IDAHO - YOU WERE A DICK

36-CRYSTAL STILTS- IN LOVE WITH OBLIVION

37-COLIN STETSON - NEW HISTORY WARFARE VOL. 2 : JUDGES

38-The ANTLERS- BURST APART

39-MOBY- DESTROYED

40-TIMBER TIMBRE- CREEP ON CREEPIN’ ON

41-HAUSCHKA- SALON DES AMATEURS

42-THE BRANDT BRAUER FRICK ENSEMBLE- MR. MACHINE

43-FEIST- METALS

44-PETER BRODERICK - MUSIC FOR CONFLUENCE

45-S.C.U.M- AGAIN INTO EYES

46-BIOSPHERE - N-PLANTS

47-BALAM ACAB- WANDER/WONDER

48-ROBIN GUTHRIE - EMERALDS

49-AVISHAI COHEN - SEVEN SEAS

50-SBTRKT-SBTRKT

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate