26 Ekim 2011 Çarşamba

"Bu akşam Van için…"


By on 09:42:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet / 26 Ekim 2011

Akbank Caz Festivali’nin “Kampüste Caz” etkinlikleri, üniversite, özel sektör ve sanatçı işbirliğinin en iyi örneklerinden birisi. 21. yılını kutlayan festival kapsamında bu yıl, İstanbul’un yanı sıra, Eskişehir, Ankara, Trabzon, Erzurum, Adana, Kayseri, Konya ve Bursa’da da konserler düzenleniyor.

10 ilde toplam 14 konser olarak planlanan Kampüste Caz’ın ilk programında Van da vardı; ancak oradaki konser deprem nedeniyle iptal edilmek zorunda kaldı. Üniversite gençliğini kendi kampuslarında cazla buluşturan bu etkinliği yerinde görmek üzere pazartesi günü trenle Eskişehir’e gittik.

Sahnede, festivalin Anadolu konserlerinin bu yılki konuğu, ülkemizin yetenekli caz müzisyenlerinden, basçı Alp Ersönmez vardı. Sanatçının bu yıl yayımladığı ilk solo çalışması “Yazısız” albümünün adını taşıyan konserde, kendisine saksofonda Engin Recepoğulları, klavyede Can Çankaya ve davulda Ediz Hafızoğlu eşlik etti.

Anadolu Üniversitesi’nin yaklaşık 400 kişilik Sinema Anadolu Salonu, basın mensupları ve birkaç öğretim üyesi dışında tamamen öğrenciler tarafından doldurulmuştu. Ülkenin içinde bulunduğu zor dönemde sahneye çıkan Ersönmez’in müzisyen olarak dile getirdiği şu sözler çarpıcıydı:

Türkiye gibi bir memlekette müzisyen olmak çok zor. Her gün başka bir olay oluyor. Bitmeyen bir terör var, insanların evleri başlarına yıkılıyor. Biz aslında Van’a da gidecektik ama gidemiyoruz. Bu akşam Van için çalıyoruz. Kampuslarda çalmak çok güzel. Böyle bir festivali düzenledikleri için Akbank Sanat’a, organizasyonu yapan Pozitif’e ve Anadolu Üniversitesi’ne çok teşekkür ederiz. Bu ülkede hâlâ yaşamak istediğimiz için de kendimize teşekkür ederiz.

Grup, daha sonra Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, konserin kendilerine yapılmış olan ödemesini Van’a bağışlayacağını duyurdu. Akbank Caz'ın "Kampüste Caz" konserlerinin tümünün gelirleri de, Van için toplanan yardım kampanyasına aktarılacak.

Eskişehir'de “Yazısız” albümünün açılış parçası “SFG” ile başlayan konserde, aynı albümden “Beşik”, “Burada Yaralı Biri Var” ve “Zorla Güzellik”i de dinledik.

Ayrıca Ersönmez’in İlhan Erşahin’le yer aldığı projesi Istanbul Sessions ile kaydettiği “Night Rider” albümünden “Gece İnerken” adlı parçanın yanı sıra, “Kaldığımız Yerden” ve “Beyoğlu Blues” gibi kompozisyonlar da çalındı.

Basın diğer sesleri geri plana ittiği bir konser değil; her bir enstrümanın diğerleriyle özgürce etkileşim kurduğu, yer yer Miles Davis’e de selam gönderen enerjik bir performanstı.

Konserin sonunda Alp Ersönmez’in dile getirdiği anlamlı bir dileği daha vardı. “Üniversiteler soran, sorgulayan, kendisine ve çevresine faydalı insan yetiştirme görevini üstlenen kurumlar olmalı. Umarım bu misyonu unutmayan Anadolu Üniversitesi gibi üniversiteler artar” dedi.

“Kampüste Caz” gibi etkinlikler, Ersönmez’in tarif ettiği aydın gençlerin yetiştirilmesinde önemli bir katkı.

-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate