3 Nisan 2011 Pazar

30. Yıl Anısına Görkemli Bir Proje


By on 16:13:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet/ 1 Nisan 2011

Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin 30. yıl programında beni heyecanlandıran çok sayıda film var. Ancak filmlerin yanı sıra bir de özel konser var ki, 11 Nisan’ı iple çekiyorum desem yeridir. Çünkü o gün Fulya Sanat Merkezi’nde muhteşem bir projenin dünya prömiyeri var. İngiliz rock grubu Tindersticks, birçok kez filmlerine müzik yaptığı ünlü Fransız yönetmen Claire Denis ile aynı sahnede buluşuyor!

Bu muhteşem buluşmanın nedeni, Tindersticks-Denis işbirliğinin 15. yılına girmesi. Bu kapsamda 26 Nisan’da box set olarak özel bir albüm de çıkıyor. Denis’nin “Nenette et Boni”, “Trouble Everyday”, “Vendredi Soir”, “35 Rhums”, “L’intrus” ve “White Material” adlı filmlerinin müziklerinin yer aldığı albüm için Londra, Paris Los Angeles ve San Francisco’da özel konserler planlandı.

İşte o konserlerin ilki İstanbul’da olacak ve Tindersticks, Denis’nin filmlerinden görüntüler eşliğinde, o filmler için bestelediği parçaları canlı seslendirecek.

Festivalde bu saydığım altı filmden “Vendredi Soir” dışında diğer beşi gösterilecek. Filmleri daha önce izlememiş olanlar “Hangisini görelim?” diye soracak olursa, hepsini görün derim.

Claire Denis, “auteur” diye adlandırılan sanat sineması kavramının en önde gelen isimlerinden birisi. Filmleri çoğunlukla Fransa’daki Afrika kökenli göçmenlerin gündelik yaşantılarını konu edinir. Karakterlerin karşılıklı konuşmaları yerine, uzun süreli sabit çekimler, yakın planlar, semboller, yüz ve beden detaylarıyla anlatır hikayeyi. Onun filmlerinde beni görsel anlamda en çok, imajlar, metaforlar ve seslerle kurduğu hayalle gerçek arası atmosferin çarpıcı doğallığı çekiyor.

İstanbul’da gösterilecek beş film arasında tercih yapmanız gerekiyorsa, bir baba ile kızı arasındaki yoğun ilişkiye odaklanan “35 Rhums” (35 Tek Rom) ve hiçbir seks sahnesi içermeden iki kardeş arasında gelişen duygusal yakınlaşmayı anlatan “Nenette et Boni”yi (Nenette ile Boni), ihmal etmemenizi öneririm.

Şiddet ile şefkat, şehvet ile duygusal yakınlık arasındaki ilişkiye odaklanan “Trouble Everyday”, bugüne kadar beyazperdede gördüğüm en sarsıcı sahneleri içeriyor. Seks ile şiddetin iç içe geçtiği, izlemesi zor kanlı sahneleriyle adeta bir korku filmi gibi. O sahnelere dayanmayı göze alırsanız, yakalamışken bu etkileyici filmi de görün derim.

Claire Denis'nin hangi filmini izlerseniz izleyin, sonuçta sinemadan aklınızda yanıtlanmamış sorularla çıkacak, üzerinde uzun süre düşüneceksiniz.

Tindersticks'in sine-konser prömiyerine gelin. Sarsılacaksınız.





-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate