24 Nisan 2011 Pazar

Vitrindeki Albümler 65:


By on 20:08:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet/ 21 Nisan 2011

VIJAY IYER/ PRASANNA/ NITIN MITTA - Tirtha (ACT Music)

Hint asıllı Amerikalı piyanist Vijay Iyer, yayınladığı albümlerle son yıllarda yıldızı caz dünyasında en çok parlayan müzisyenlerden birisi.

Geçen yıl “Historicity” albümüyle En İyi Enstrümantal Caz Albümü dalında Grammy ödülüne aday gösterildi. Bu yıl da yeni çalışması “Tirtha” ile adından çok söz ettiriyor.

Albümün yaratım süreci, 2007’de Iyer’in Hindistan’ın 60. bağımsızlık kutlamaları için bir konser vermek üzere, gitarist/besteci Prasanna ve tabla çalgıcısı Nitin Mitta ile bir araya gelmesiyle başlıyor.

Sanskritçe’de “geçiş” anlamına gelen “tirtha” sözcüğünü, albüm kapağında “durağan ile akışkan arasındaki boşluk, dünyalar arasındaki eşik diye tanımlıyor” Iyer. Gerçekten de albüm, adına çok uygun bir şekilde Hint müziğini caz ve rock ile buluşturup füzyonun en iyi örneklerinden birini ortaya koyuyor.



Benim gibi Hint müziğine özel bir ilgisi olmayan bir dinleyicinin bile, albümde üçlü arasındaki uyuma, yaratıcılığa ve doğaçlamaların dinamikliğine kapılmaması olanaksız.

Albümde yer alan dokuz beste de (5’i Iyer’e, 4’ü Prasanna’ya ait), yalnızca Hint müziği ile caz ve rock arasında bağ kurmakla kalmıyor; Prasanna’nın Güney Hindistan’ın "Karnatik" müziğine yakın tarzı ile Mitta’nın Kuzey Hindistan’ın "Hindustani" diye adlandırılan müziği arasında da birlitelik sağlıyor.

“Tirtha”, çağdaşı ve gelenekseli, farklı tarzları ve dünyaları ustaca buluşturan, su gibi akıcı bir müzik sunuyor.

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate