6 Şubat 2011 Pazar

Vitrindeki Albümler 56:


By on 18:11:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet/ 6 Şubat 2011

JOE LOVANO US FIVE- Bird Songs- (Blue Note Records)

Charlie Parker ya da bilinen takma adıyla “Bird”, caz müziğinde büyük izler bırakmış, kendisinden sonra gelen kuşakları derinden etkilemiş gerçek bir efsane. Onu anmak için bugüne kadar sayısız albüm yapıldı, eserleri tekrar tekrar çalındı.

Bilinen sorudur; “Kendi türünün en iyisi bir müzisyen varken, neden onun eserlerini onun gibi çalmaya çalışanları dinleyeyim?” Bana göre ön yargılı bir şekilde yaratıcılığa, yeni yorumlara kapıyı kapayan bir bakış açısını yansıtır ama soranlar vardır...

Günümüzün müthiş tenor saksofonisti, alto klarnetçi ve davulcu Joe Lovano’nun yeni albümü “Bird Songs” da Charlie Parker’ın eserlerinden oluşuyor. Bu albümü dinlemeden, sadece adını duyarak o soruyu sormuş olan varsa hemen geri alsın derim.

Çünkü bu bir müzisyene saygı sunmak için yapılan klasik anma albümlerinden değil. Lovano, tarzından çok etkilendiği idolü Bird’ün şarkılarını, bu kez kendisine ait düzenlemelerle çalmış.

Örneğin “Yardbird Suite”, olağanüstü bir piyano soloyla 12 dakikalık bir balada dönüşürken, Parker’ın orijinal versiyonundan oldukça farklı. Lovano'nun ünlü ikili saksofonu aulochrome ile yorumladığı “Biryard”da farklı motifler bir araya getirilirken, “Blues Collage”da üç Bird parçası birleştirilmiş. Bu albümde Bird şarkıları, Charlie Parker gibi değil, başka bir boyut katılarak yorumlanmış.

Lovano’nun Us Five adlı grubunda basta yer alan Esperanza Spalding, perküsyon ikilisi Otis Brown III ile Francisco Mella ve piyanist James Weidman'ın etkileyici performanslarına da ayrıca dikkat çekmek isterim.

Grubun 2009 tarihli albümü "Folk Art"tan sonra gelen bu çalışma, Joe Lovano'nun yaklaşık 40 yıllık kariyerinde Blue Note tarafından yayınlanan 22. albüm. Büyük beğeniyle karşılanan "Folk Art"ta tamamen Lovano'nun orijinal çalışmalarını yorumlayan Us Five, bu defa Charlie Parker'ın bilinen eserlerini çalsa da onlara kendi penceresinden bakmayı bilmiş. Modern caz dinleyicilerinin kaçırmaması gereken bir albüm.

Albümdeki parça listesi:

Passport
Donna Lee
Barbados
Moose the Mooche
Loverman
Birdyard
Ko Ko
Blues Collage (Carvin' the Bird-Bird Feathers-Bloomdido)
Dexterity
Dewey Square
Yardbird Suite

Albüm için hazırlanan EPK'i aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.


New Yotk'un ünlü cazkulübü The Village Vanguard'da gerçekleştirilen konser sırasında radyo NPR tarafından yapılan canlı yayının videosu da burada.


-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate