10 Ekim 2010 Pazar

Vitrindeki Albümler 39:


By on 22:08:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet/ 10 Ekim 2010

DEERHUNTER-Halcyon Digest (4 AD)

Atlantalı indie rock grubu Deerhunter, kendilerini 2005 tarihli ilk albümlerinden bu yana takip edenleri şaşırtacak bir albüm yayınladı.

Bugüne kadar gruptan duymaya alıştığımız gitar odaklı noise rock, art rock ve post punk gibi türlerden farklı bir sound var “Halcyon Digest”ta. Bu dördüncü albümde, daha çok 60’ların progresif rock müziği ve ambient etkisinde kalmışlar.

Özellikle 2008’de çıkan ikili albüm “Microcastle/Weird Era Cont.” düşünülecek olursa, sound olarak fark edilir derecede bir yalınlık dikkat çekiyor. Microcastle’daki ağırlıklı gitar kullanımı, burada yerini arp, armonika, saksofon gibi farklı aletlerin de yer aldığı bir elekro-akustik bir prodüksiyona bırakmış. Bu albümde Deerhunter’ın bilinen sürükleyici gitarlarını öne çıkaran tek parça “Desire Lines”.

Şarkı yazarı/vokalist/gitarist Bradford Cox’u aynı zamanda solo projesi Atlas Sound’dan da tanıyoruz. 2000’lerin indie sahnesinin en yetenekli müzisyenlerinden birisi olarak deneysel çalışmalara imza atıyor. Bu albümdeki şarkı sözlerinde yine bütünlüklü öyküler anlatmadan, bazı görüntüleri hayalimizde canlandırıp anlamlandırmamızı sağlıyor Cox.

Albümde bunun dışına çıkan iki şarkı var. Birisi, eskortluk yapan bir Rus eşcinselin dramatik hayat öyküsünü anlatan “Helicopter*; diğeri de geçen yıl 29 yaşında ölen Memphisli rock müzisyeni Jay Reatard’ın anısına adanan 7.5 dakikalık “He Would Have Laughed”.

Prodüksiyondaki yaratıcılık ve müzikal zenginlik açısından yılın kayda değer indie rock albümlerinden birisi.

-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate