9 Mart 2016 Çarşamba

DAVID BOWIE'NİN EN İYİ 10 ŞARKISI


By on 14:43:00

9.3.2016

David Bowie'nin aramızdan ayrılışından sonra pek çok müzik, kültür ve sanat sitesi özel yayınlar yaptı. Bunlardan biri de Paslanmaz Kalem adlı müzik ve sinema blogunun hazırladığı En İyi 10 Bowie Şarkısı listesi oldu. Bowie gibi çok sayıda şaheser yaratmış bir müzisyenin en iyi şarkılarını seçmek hiç kolay değil ama kendimizi zorlayıp seçim yaptık. Paslanmaz Kalem ekibi, beni de konuk olarak aralarına almayı önerdi. Seçici jüride yer alan blog yazarlarıyla birlikte herkes kendi listesini paylaştı ve sonunda en çok tercih edilen 10 şarkıdan oluşan ortak bir liste çıktı ortaya ama blogda ayrı ayrı listeleri de paylaştılar. Ben listede yer alan şarkılardan ikisine dair düşüncelerimi de yazdım. Hepsini birlikte kendi bloguma da alıyorum ki ilgilenen Vegan Logic okuyucuları da okuyabilsin. Paslanmaz Kalem'de yayınlanan listeye bu linkten ulaşılabilir: http://www.paslanmazkalem.com/david-bowie-en-iyi-10-sarki

Benim En İyi 10 Bowie Şarkısı listem:

1) Space Oddity
2) Heroes
3) The Motel  
4) Subterraneans  
5) Lazarus  
6) A Small Plot of Land (Basquiat versiyonu)  
7) Slip Away  
8) I’m Deranged (Lost Highway versiyonu)  
9) Life On Mars?  
10) Ashes to Ashes

SPACE ODDITY
David Bowie’nin klasik hit şarkıları denince ilk akla gelenlerden biri “Space Oddity”. 1969 tarihli albümün de açılışını yapan şarkı, Bowie’nin yarattığı hayali astronot Binbaşı Tom’un uzaya gönderilişi etrafında gelişir. “Space Oddity” yayınlandıktan beş gün sonra Amerika Apollo 11 uçuşunu gerçekleştirdi ama Bowie bu şarkıyı 1968’de insanlı ay yolculuğunun ilk adımını atan Apollo 8 uçuşu sırasında yazdı. Şarkıdaki yabancılaşma hissi, yer çevresindeki yörüngesinden çıkartılarak ay çevresinde bir yörüngeye oturtulan Apollo-8’den kaynaklanırken, bir yandan da o dönemde Bowie’nin içinde bulunduğu atmosferi de yansıtıyor. Şarkının metaforik olarak uyuşturucu bağımlılığını ya da müzik endüstrisinde bir starı yönlendiren sistemi çağrıştırdığını söylemek, fazla zorlama bir düşünce olmaz bana göre. Bowie’nin simgelere ve çağrışımlara olan düşkünlüğünü göz önüne alırsak, bunların hiçbiri şaşırtıcı değil. Şarkı sözlerini analiz ettiğimizde de bunu destekleyecek ipuçları bulmak olanaklı. “Planet Earth is blue and there’s nothing I can do”, açık ki bir uzay keşfinden daha çok insana dair yetersizliği vurguluyor. Binbaşı Tom, görkemli bir şekilde uzaya gönderiliyor ama oraya varır varmaz kendi sınırlarını anlayıp dünyadaki eşine duyduğu sevgiden söz ediyor. Yazıldığı dönemde uzay keşifleri yolunda gitmezse astronotların başına gelebileceklere dair fazla dillendirilmeyen toplumsal endişeleri aktarırken, aynı zamanda yabancılaşmadan kaynaklanan hissi çok çarpıcı veriyor. Çocuksu, basit sözlerine karşılık, yapısı oldukça karmaşık Bowie şarkılarından biri “Space Oddity”. 47 yıldır etkisini kaybetmemesinin nedeni ise, içerdiği yoğun ve saf özlem duygusu. Herhangi bir anda, yeryüzünde ya da uzayda insanları derinden etkilemesinin nedeni bu. (Zülal Kalkandelen)


HEROES
Brian Eno ile David Bowie’nin Berlin döneminde birlikte yazdığı “Heroes”, günümüzde Bowie’yi temsil eden en popüler şarkılardan birisi. Bowie’nin şarkının başında soğuk bir karakter yansıtan ses tonu, ilerledikçe içindeki isyanın gereği olarak çatlarcasına çıkıyor. Soğuk Savaş’ın ana merkezi konumundaki Berlin’de hayatından bezmiş insanlara ufak da olsa umut aşılayan “Heroes”, aslında son derece basit sözlerle insana ve hayata dair şu sarsıcı gerçeği ortaya koyuyor: Olduğumuzdan daha iyi olabiliriz ama sadece bazen, daima değil. Eğer “Ben kral, sen kraliçe olacaksın,” diyerek başlattığı şarkıda gerçekleri bir yana bırakıp sürekli sahte umut pompalasa, ucuz bir popülarite barındırabilirdi ama onu yapmıyor; en sonunda “Hiçbir şey bize yardım edemez, belki yalan söylüyoruz, o zaman kalmasan daha iyi ama bir gün için daha güvende olabiliriz,” diyor. Dibe vurmuş dünyanın duvarla ikiye ayrılan bir kentinde sadece bir gün her şeyi unutup, birbirinin kahramanı olan insanların hikayesi bundan daha iyi anlatılamazdı. Bu nedenle hayatın açmazları karşısında bir yunus gibi yüzerek özgürleşme hayali kuran sevgililerin marşıdır “Heroes”. (Zülal Kalkandelen)

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate