9 Ocak 2014 Perşembe

Caroline Henderson @ Aksanat


By on 11:25:00

Dün akşam Aksanat'ta İsveçli müzisyen Caroline Henderson'ın konseri vardı. Piyanoda Nikolaj Hess, davulda Jakob Hoyer ve basta Daniel Franck'in yer aldığı bir ekiple sahneyi paylaşan sanatçı, 1989'da Danimarka'da Maria Bramsen ile kurduğu Ray Dee Oh grubundan bu yana ülkede büyük çıkış yaptı. Grubun dağılmasından sonra solo kariyere yöneldi, Danimarka Müzik Özülleri'ni sekiz kez kazandı, aynı zamanda oyunculuk kariyerini de sürdürüyor.

Dün akşam bilinen birçok caz/pop şarkısını cover'layan grup, birbiriyle çok uyumlu, kimi zaman romantik ama çoğunlukla enerjik bir set sundu. Caroline Henderson, aşağıda videosunu paylaştığım "Made In Europe" adlı şarkının bir arkadaşı tarafından kendisi için yazıldığını ve kendi hayatı hakkında olduğunu söyledi. Şarkının bestecisi caz müzisyeni 1983 yılında vefat eden Kai Winding olduğuna göre, arkadaşım diyerek onu kastetmiş olmalı.

Konser sırasındaki sololarda iyice belirginleştiği gibi grupta çalan müzisyenlerin her biri enstrümanına çok hakim birer virtüözdü. Henderson'ın güçlü vokali ve neşeli tavırlarıyla çok sürükleyici bir performanstı. Benim tek eleştirim, 1957 tarihli "Wild Is the Wind" için oldu. Henderson'ın coşkulu vokali, ritmi giderek hızlanan yorumla birleşince, o şarkıya özgü kırılganlık yok oldu; ama bence "Love me, love me, love me say you do" diyerek, sevdiği insana şartsız teslim olan bir ruhtan çıkan o sözlere kırılganlık yakışıyor. Bu düşüncemin sorumluları, Bowie ve Nina Simone tabii. Onların bu şarkıdaki yorumunu çok seviyorum. Yine de şarkının farklı bir versiyonunu dinlemek ilginçti.

"Made In Europe"u da dün akşam doğal olarak caz formunda çaldılar. Oysa şarkının Henderson'ın 1995 tarihli "Cinemataztic" adlı albümündeki soundu pop ve cazı buluşturur. Onu da paylaşıyorum aşağıda.

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate