12 Temmuz 2010 Pazartesi

Vitrindeki Albümler 26:


By on 01:04:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet/ 11 Temmuz 2010

THE CHEMICAL BROTHERS-Further (Parlophone/Virgin)

Big Beat akımının öncülerinden The Chemical Brothers (TCB), yine tür geçişlerini barındıran eklektik bir çalışma ile karşımızda. Bu albümde de asit synthler, breakbeat ritimleri, bozulmuş baslar var ama daha önce görmediğimiz kadar bir saykedelik etki de söz konusu.

2007’de çıkan “We Are the Night”, En İyi Elektronik Dans Albümü dalında Grammy kazanmış ancak grubun hayranlarını fazla memnun etmemişti.

Üç yıl aradan sonra çıkan “Further”, "Hey Boy Hey Girl" ya da "Block Rockin' Beats" kadar efsane olacak bir parça içermese de, kanımca, bir önceki albümün yarattığı hayal kırıklığını giderecek düzeyde.

Yine de TCB’nin dans pistlerini coşturan yüksek tempolu şarkılarına alışkın olanlar bu görüşe katılmayabilir. Çünkü albüme orta tempolu parçalar ağırlığını koymuş.

O kadar ki, albümün başından 2. parçanın 2. dakikasına kadar davul bile devreye girmiyor. Ancak “Escape Velocity” adlı bu şarkının 12 dakika olduğunu düşünürsek, geri kalan 10 dakikadaki coşkunun beklentileri karşılayacağını söyleyebiliriz.

“Further’daki bir başka değişiklik ise vokallerle ilgili. Albümün neredeyse yarısında vokal var; ama sürekli aynı cümlelerin tekrar edildiği bu vokaller için ilk kez ünlü bir şarkıcı ile işbirliği yapılmamış.

Toplam 8 parçalık albümü dinlerken sürekli atladığım tek parça “Horse Power”. Doğrusu Big Beat’in kişneme sesleri ile buluşması kulağa pek de hoş gelmiyor...

Perküsyonu öne çıkararak Chicago house ile Krautrock’ı birleştiren “K+D+B” ise, albümün en iyilerinden.

Bu arada bir tavsiye: Albümün DVD’li versiyonunda her parça için yapılmış kısa filmler var. Müzikle görüntünün mükemmel uyum gösterdiği videolar oldukça ilginç.

"Swoon" adlı parça için hazırlanan video:

The Chemical Brothers - Swoon from Serge Fedorovsky on Vimeo.



-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate