28 Aralık 2015 Pazartesi

2015'TE EN ÇOK HANGİ ALBÜMÜ DİNLEDİM?


By on 15:29:00

28.12.2015

Red Bull Türkiye'nin internet sitesini hazırlayan ekip, müzisyenlere, yazarlara, radyoculara, blogger'lara 2015'te en çok hangi albümü dinlediklerini sordu. Bana sorulduğunda, 2015 En İyi Albümler listemin 1 numarasında yer alan Alessandro Cortini imzalı "Risveglio" hakkında aşağıdaki yanıtı verdim.

(Yazının geri kalanına bu linkten ulaşılabilir: http://www.redbull.com/tr/tr/music/stories/1331766450748/en-iyi-albumler-listesi-2015)




____________________________________

Alessandro Cortini - Risveglio

Son bir iki yıldır adeta bağımlısı olduğum bir sound var. Nine Inch Nails ile yaptığı çalışmalardan ve elektronik projesi SONOIO’dan tanıdığımız müzisyen, dünya üzerinde sadece 13 adet kalan Buchla modüler synthesizer ile yaptığı kayıtlarla beni son birkaç yıldır fazlasıyla etkiliyor. Bu yıl Hospital Productions etiketiyle yayınlanan Risveglio albümü bana göre yılın en iyi kaydı. Bir enstrümana bu derece takıntı geliştirip onun üzerinden soundu geliştirmek gerçek bir tutku gerektiriyor. Cortini, daha önce Roland MC-202 synthesizer ve basit bir delay pedalı ile Sonno adlı albümünü kaydetmişti. Bu kez Roland serisinden TR606 ve TB303’yi eklemiş ekipmana ve Risveglio ortaya çıkmış.

Daha çok Nine Inch Nails ile çalışmaları ve elektronik projesi SONOIO’dan tanınan Alessandro Cortini, son birkaç yıldır analog ve modüler synthesizer ile yaptığı kayıtlarla bende bağımlılık yaratan bir sound geliştirdi. “Risveglio” albümünde Roland MC-202’nun yanına Roland TB-303 ve TR606’yı da ekleyip, efekt pedallarıyla ses manipülasyonunu iyice yoğunlaştırdı. Synth drone’ların tok sesi tekrarlanıp dururken, kendimi adeta özellikle gece karanlığında fotoğraflarını çekmeye meraklı olduğum çok katlı bir otoparkta hayal ediyorum. Müziğin karanlık tonu ve sürekli tekrar eden ritmik bas soundu klostrofobik bir atmosfer yaratırken, bir yandan da içinde sürüklendiğim synth manzaraları olabildiğince devinim içinde. Dinleyicinin tüm dikkatini talep eden, tuhaf, belki ürkütücü ama aynı derecede çekici bir karaktere sahip albüm. Bir müzisyenin tek bir enstrümanla yarattığı sesleri eğip bükerek tek başına albüm kaydetmesi ve sınırları böylesine zorlaması için çok yoğun bir tutkusunun olması şart. Cortini’nin tutkusunun eseri olan “Risveglio”, bu çarpıcı adanmışlığın belgesi.

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate