20 Haziran 2011 Pazartesi

Vitindeki Albümler 72:


By on 11:58:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet / 19 Haziran 2011

ROBIN GUTHRIE- Emeralds (Darla Records)

Gelmiş geçmiş en iyi alternatif rock gruplarından Cocteau Twins’in kurucusu, gitarist, şarkı yazarı ve prodüktör Robin Guthrie, son yıllarda müzik hayatının en üretken dönemini yaşıyor. 1998’de grubun dağılmasından sonra 2003’te ilk solo albümünü yayınladı. O günden bu yana da sürekli film müzikleri, işbirlikleri, remiks ve yeni albümlerle karşımızda.

Bu yıl uzun zamandır ortak albümler yaptığı Harold Budd’la çıkardığı “Bordeaux”dan sonra, “Emeralds” adlı yeni bir solo albüm yayınladı. Guthrie’nin enstrümantal çalışmalarının dokuzuncusu olan albümde toplam 39 dakikayı bulan 10 parça var.

Müzisyenin daha önceki ambient albümlerini bilenler için “Emeralds”da büyük yenilikler yok. Yine çok usta olduğu bir alanda yeteneklerini sergilemiş Guthrie. İç içe geçmiş ses katmanları yaratıp, duyguları harekete geçirmek ve dinleyeni farklı bir atmosfere sokmak onun işi.

Albümü dinlerken kendinizi bir rüya aleminde sanıyorsunuz; duvarlarda ağaç resimleri, tavanda gökyüzü görünüyor adeta. Guthrie’nin gitardaki olağanüstü yeteneği, size kendi filminizi hayal ettiriyor. Tıpkı Cocteau Twins gibi.

Ama bu defa Elizabeth Fraser’ın müthiş sesi yok. Onu aradığınız zamanlar olsa da, alışıyorsunuz bu duruma. Guthrie’nin gitarı liderliği alıyor üzerine; bazen yansıttığı keyifle hafifletiyor sizi, bazen melankoliye sürüklüyor.

Ambient denince Brian Eno’nun yerini kimse alamaz ama onun ardından biri gelecekse bu ancak Robin Guthrie, Harold Budd gibi isimler olur. Hayallere eşlik edecek müzik arıyorsanız “Emeralds”ı dinleyin.



Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate