11 Ocak 2010 Pazartesi

Vitrindeki Albümler:


By on 00:52:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet/10 Ocak 2010

JULIAN CASABLANCAS- Phrazes for the Young (Sony Music)

2000’lerin müziğini yaratan albümleri sıralasak, The Strokes’un “Is This It” adlı albümünü mutlaka saymamız gerekir. Dünya gençliği, bu albümdeki melodik garaj rock soundunu 2000’lerin ortasına kadar baş tacı etti.

Ancak The Strokes, 2006’dan bu yana yeni albüm çıkarmadı. Grup elemanlarının her biri, kendi solo projelerine ağırlık verdi. Julian Casablancas’ın ne yapacağını merak ediyorduk ki, birden ortaya “Phrazes for the Young” çıktı.

Kirli görünümlü uzun saçları ve deri ceketiyle, The Strokes’un havalı vokalisti olarak tanınan Julian, bu ilk solo albümü için hem görsel hem de sound olarak, 1980’lerin ruhunu taşıyan nostaljik bir konsept yaratmış.

Bu defa albüm kapağında deri ceketi yerine bordo renkli kadife bir ceketle görünse de, açılış şarkısı “Out of the Blue”da “Cehenneme deri ceketimle gideceğim” diyor.

Albümde yer alan ve her biri 5 dakikayı bulan 8 şarkıyı da, Julian’ın kendisi yazmış. Synth-pop’dan psychedelic funk’a, country’den rock’a ve soul müziğe kadar farklı türler arasındaki geçişler dikkat çekici.

Temalara gelince, ilişkiler, ayrılıklar, yuppie’lerin işgal ettiği eski New York semtleri ve Obama sonrası Amerika’ya ilişkin ilginç gözlemler var şarkılarda.

Bana kalırsa, The Strokes sonrasında kendinden bekleneni fazlasıyla vermiş Julian. Basit kurgulu, iddiasız sözlerle dinlemesi zevkli bir albüm yapmış. Tek bir olumsuz eleştirim var: Kasmadan, doğal bir şekilde şarkı söylüyor ama tekniği artık biraz tekdüze olmaya başladı.

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate