22 Haziran 2008 Pazar

Radiohead Yine Öncü


By on 17:40:00



© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet Hafta Sonu/21 Haziran 2008

Alternatif rock’ın ünlü grubu Radiohead cephesinden son haberlere ayırdım bu haftaki yazımı.

İlk haber, grubun kısa bir süre önce yayımladığı ve en iyi şarkılarını bir araya getiren toplama albümü. Radiohead, bugüne kadar yaptığı her albümüyle müziğindeki çıtayı öylesine yükseltti ki, en iyi şarkılarını seçmek zor bir iş. Ama piyasaya yeni çıkan iki CD’lik “The Best Of” albümü, gerçekten güzel bir seçki sunuyor.

Hemen dikkati çeken şarkı, 16 yıl önce yayımlanan “Creep”. Yıllar önce, müzik alanıyla sınırlı olmak üzere, “Bana bir sözcük söyle, kim olduğunu bileyim” diye adlandırdığımız bir oyun oynardık. Sevilen şarkı sözlerinden öyle sözcükler bulurduk ki, iyi bir müzik dinleyicisi iseniz, hemen o şarkıyı ve söyleyeni bilmeniz gerekirdi. Radiohead ile özdeşleşen sözcüklerin en basiti de, “creep” idi. Grubun ilk single çalışması olan aynı adlı şarkı, bütün dünyada büyük ün kazanınca, biz de artık onu oyunumuzda soru olarak kullanmaktan vazgeçmiştik. Ama öylesine güzeldi ki, hiç bıkmadık bu bunalımlı aşk şarkısından.

Bunun yanı sıra, grubun “Paranoid Android”, “Karma Police”, “Fake Plastic Trees”, “Pyramid Song”, “The National Anthem”, “How To Disappear Completely” gibi birçok kişinin hayatına soundtrack olan müthiş şarkılar toplanmış bu albümde. İlk CD’de 15, ikincisinde 13 olmak üzere toplam 28 adet şarkının yer aldığı “The Best Of”, tam arşivlik bir çalışma.

EN ÇEVRECİ KONSER TURNESİ

Radiohead’le ilgili bir diğer önemli haber, grubun şu sıralarda hala sürdürmekte olduğu dünya turnesindeki çevreci uygulamalar. Diğer müzisyenlere de örnek olmasını dileyerek bunlara bir göz atalım...

Grup üyeleri, Friends of the Earth (Yeryüzü Dostları) adlı çevre örgütünün karbondioksit ve sera gazı salınımını azaltmak amacıyla yürüttüğü çalışmalara destek veriyor.

Grubun beyni ve vokalisti Thom Yorke, politikacıların üzerinde bu konuda baskı kurmak için şubat ayında “The Big Ask” adlı bir kampanya başlattı. Ama bu kampanya ile kalmadılar ve işin boyutunu büyüttüler.

İlk olarak geçen yıl analistlere yaptırdıkları çalışmalarla, turlarının ne ölçüde çevre kirliliği yarattığını saptadılar. Sonra da, hayranlarına çok daha bilinçli hareket edeceklerini ve onlardan da yardım istediklerini duyurdular. Belli başlıklar olarak toplarsak aldıkları önlemler şöyle:

-Artık tur kapsamındaki konserlerinde daha az ışık kulanıyorlar.
-Konser bileti, reklam- afiş malzemesi, hatta konser mekanlarında ihtiyaç duyulan her türlü kağıt mendil, tuvalet kağıdı dönüştürülebilir malzeme ile üretiliyor.
-İçecekler plastik bardakta değil, kağıt bardaklarda satılıyor.
-Aynı kıtadaki bir kentten diğerine giderken, uçak yerine tren ya da vapuru tercih ediyorlar. Hayranlarından istekleri de, konser alanlarına giderken kamu ulaşım araçlarından faydalanmaları ya da özel araçları ortak kullanmaları.
-Radiohead’in, turnenin neden olduğu benzin tüketimini azaltmak için başvurduğu yöntemlerden birisi de, şehir merkezlerine yakın konser mekanları seçmesi. Grup, her konserine çok sayıda insanın gitmek istemesi nedeniyle, bu yıla kadar genellikle kent dışındaki büyük mekanları tercih ediyordu.

Uygulamalara bakılırsa, Radiohead bu konuda oldukça ciddi. Bir süre önce turne günlüklerini yayımladıkları resmi internet sitesinde bir fotoğraf yayımlandı. Fotoğrafta, grup üyelerine ayrılmış, çelikten yapılma birer su matarası görülüyor. Üzerlerinde “Her yıl 15 milyon adet plastik şişe suyu satılıyor” yazan mataralarla vermek istedikleri mesaj, kendilerinin de plastik şişe sularından vazgeçtiği.

Turda uyguladıkları bir yöntem var ki, çok akıllıca. Fransa’daki konserlerini izlemek isteyen gazeteciler için “ilk gelen alır” ilkesine göre, sadece 50 kişilik basın kontenjanı ayırmışlar. Ama bir şartla: Yalnızca bisikletle gelen gazeteciler kabul ediliyor!

Görünen o ki, Radiohead, müzikte olduğu gibi çevre korumacılığı alanında da öncülüğü elden bırakmıyor. Son albümleri "In Rainbows”u internetten dağıtarak hem plak şirketini aradan çıkaran ilk büyük grup olarak tarihe gectiler, hem de buldukları bu yöntemle diğer müzisyenlere de örnek oldular. Şimdi ise, en çevreci konser turnesi örneğini veriyorlar. Kocaman bir alkış Radiohead’e!

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate