24 Şubat 2008 Pazar

Aşkta Devrim Zamanı


By on 20:42:00



© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet Hafta Sonu/23 Şubat 2008

Başlıktaki düşünce, Lenny Kravitz’e ait; aynı zamanda sanatçının yeni yayımlanan albümünün adı: “It Is Time For A Love Revolution”. Rock müziğin en karizmatik seslerinden birisi olan Kravitz’den bunu duymak, ilk anda çok garip gelmiyor insana. 1989’da ilk albümü “Let Love Rule”u yayımladığı günden bu yana aşk üzerine şarkılar söyledi Kravitz. Ama 43 yaşındaki bir erkek, böyle bir devrimin gerekliliğinden söz ediyorsa, herhalde bunu es geçmemek gerekir. Üstelik bunu söyleyen kişi, daha geçen ay verdiği röportajlarda, mükemmel kadını bulup evleninceye kadar cinsel yaşantısına ara verdiğini açıklamışsa… Nicole Kidman, Madonna, Penelope Cruz gibi sinema ve müzik dünyasının en güzel kadınlarıyla birlikte olmuşsa… Şimdiye kadar yaklaşık 30 milyon albümü satılan, dört Grammy ödüllü, zengin, genç ve başarılı bir müzisyense…

Durum böyle olunca denilebilir ki; Lenny Kravitz’in aşk meselesinden canı çok yanmış. Sanatçının kendisi buna başka bir açıklama getiriyor ve onun yaşında artık kadınların yalnızca bedenleriyle değil, akıl ve ruhlarıyla da öne çıktıklarını, son üç yıldır cinsel yaşantısına ara verdiğini ve evlenene kadar da bu sözünü tutacağını söylüyor. Bunların işin magazin tarafı olduğunu düşünenler olabilir ama albüme ilham kaynağı olan atmosferi yaratması açısından ilginç bir bilgi.

70’LERİN KLASİK ROCK’I İLE FUNK’IN BİLEŞİMİ

Lenny Kravitz, 19 yıl önce ilk albümünü yayımladığında, en büyük esin kaynakları olan Rolling Stones, Led Zeppelin, The Beatles, Aerosmith, Prince ve James Brown’un etkisiyle, 70’lerin rock sounduyla funk’ı harmanlamış ve başarılı bir çıkış yapmıştı. Sanatçı, aradan geçen yıllar içinde, bu esin kaynaklarının izinden ayrılmadı; rock, funk, reggae, soul, psychedelic, folk ve baladları bir araya getiren tarzıyla yoluna devam etti. 2004 tarihli bir önceki albümü “Baptism”in sanatçının hayranlarından pek de olumlu eleştiriler almaması, Kravitz’i o çok iyi becerdiği ve kendini artık kanıtladığı rotaya dönmeye itmiş olmalı. Yeni albümde, yine klasik rock ile funk, Kravitz’in retro tarzıyla bir arada. Öyle ki, albümü dinlerken sanki 70’lerden kalma şarkıları dinliyor gibi oluyor, nostaljik duygulara kapılıyorsunuz. (Bana, özellikle Deep Purple ve Led Zeppelin’i anımsattı.) Albüm herhangi bir yenilik getirmiyor; gitar ağırlıklı, psychedelic tınıların ve funk ritimlerin dikkat çektiği, klasik rock severleri memnun edebilecek bir çalışma.

Albümün açılış parçası, “Love Revolution”da “Aşkta devrim zamanı/ Yeni bir oluşum zamanı” diyor Kravitz. Albüm aşk şarkılarıyla dolu olsa da, röportajlarını okuduğunuzda, sanatçının dünyanın gidişatından hoşnut olmadığı da seziliyor. Lenny Kravitz, herşeyin sevgiyle başladığını belirtiyor, ama bu devrim isteğini yalnız aşkın sınırları içinde tutmayarak şunu da ekliyor: Dünya bugün yönetildiği gibi yönetilmeye devam ederse, hiçbir gelişme olmayacak. Haksız mı Lenny Kravitz?

Şarkı sözlerinde aşk sorunlarının yanı sıra, dünya meselelerine ilişkin bazı yorumlar da yapıyor sanatçı. Amerika’nın Irak politikasına dokunduran “Back In Vietnam” ve materyalist dünyayı kınayıp, asıl ihtiyacımızın sevgi olduğunu haykıran “Love Love Love” gibi.

Alışılmadık bir şekilde hızlı ritimli bir aşk şarkısı olan “Will You Marry Me”de Kravitz’in üzerindeki James Brown etkisi açıkça ortaya çıkıyor. “This Moment Is All There Is”de Prince’i; “A New Door” ve etkileyici melodisiyle dikkat çeken “Good Morning”de ise The Beatles’ı hissedebilirsiniz. Led Zeppelin’i hatırlatan blues-rock türündeki “Bring It On”, albümün en güzel şarkılarından birisi. Sanatçıya bu şarkıda, efsanevi Hintli müzisyen Ravi Shankar’ın kızı Anoushka Shankar sitarıyla eşlik ediyor. Birisi, “I Love the Rain”deki gitarların, “Baby I’m Gonna Leave You”daki Jimmy Page’i anımsattığını söyleyecek olursa, ağzım açık kalmaz ama buna içim elvermez… Sonuçta Lenny Kravitz, albümlerindeki bütün enstrümanları kendi çalıyor olsa da, Jimmy Page’in ustalığından uzak…

KRAVITZ, TEMMUZ’DA İLK KEZ TÜRKİYE’DE

Yazıyı, Lenny Kravitz hayranları için bir müjde ile noktalayalım. Ünlü sanatçı, “Love Revolution” adlı turnesi kapsamında bu yaz ülkemizde de bir konser verecek. İstanbul Kuruçeşme Arena, 30 Temmuz akşamı Kravitz’in Türkiye’deki ilk konserine sahne olacak. Önceden alınacak avantajlı bilet fiyatlarının ücreti 85 YTL olarak açıklandı; konser günü yaklaştıkça bu fiyatın artacağı belli. Gelmiş geçmiş en büyük 100 hard rock sanatçısı arasında sayılan Lenny Kravitz’i izlemek için bilet alabilecek kadar şanslı olanlara duyurulur.

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate