15 Nisan 2007 Pazar

Haftanın Konserleri


By on 23:40:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet Hafta Sonu/14 Nisan 2007

Bugün gelecek hafta İstanbul’da konser verecek iki gruptan söz etmek istiyorum. Müzikteki yenilikleri merak edenler için!

New York’tan Heyecan Verici Bir Karışım: Kudu

Caz sevenler, dans müzik dinleyenler, pust-punk’la coşanlar, funk’la coşanlar, goth hayranları, pop hayranları, hip-hop düşkünleri, soul düşkünleri, drum&bass meraklıları, rock meraklıları! Bu duyuru herkese; çünkü 19-20-21 Nisan tarihlerinde İstanbul Ghetto’da Kudu’nun konseri var. Birçok farklı müzik türünün dinleyicisine hitap eden bir müzik yapan bu grup, İlhan Erşahin’in New York’taki kulübü Nublu’nun giderek parlayan yıldızlarından.

Basta ve vokalde etkileyici sesiyle Sylvia Gordon ve davulda Deantoni Parks’dan kurulu Kudu’yu daha önce sahnede izlemiş birisi olarak, Ghetto’daki bu fırsatı kaçırmayın derim. Neden mi? Çünkü Kudu, günümüzde çok büyük ölçüde beyaz müzisyenlerin öne çıktığı indie müzik sahnesine gerçekten farklı bir soluk getiriyor. Onları daha yakından tanıtmak için, grubun kurucularının her ikisinin de başarılarla dolu birer kariyeri olduğunu ve ilk olarak dünyaca ünlü müzik okulu Berkeley’de tanıştıklarını söyleyebilirim. Bas çalmayı okulda öğrenen Sylvia, aynı zamanda şarkı sözlerini de yazıyor. Üç yaşından bu yana davul çalan Deantoni Parks ise çok başarılı bir programcı olarak biliniyor. Bugüne kadar birlikte ya da ayrı olarak, aralarında John Cale, Lauryn Hill, Q-Tip, Vernon Reid gibi müzisyenlerin de bulunduğu çok sayıda isimle çalışmışlar. Müzikleri olabildiğince yaratıcı, dinamik ve elektro-pop ya da nu-pop alanına yenilikler getiren hareketli dans ritimleriyle dolu.

Eğer elektronik keyboard, güçlü davul vuruşları ve kışkırtıcı şarkı sözlerini yorumlayan bir kadın sesinin nasıl özgün bir şekilde bir araya geldiğini ve nasıl hareketli, eğlenceli ve seksi bir sunumla yansıtıldığını görmek istiyorsanız, Kudu’nun konserine gitmeniz gerek. (Biraz uzun bir cümle olduğunun farkındayım ama Kudu’ya uydu bana kalırsa. Onların müziği de ilginç bir karışım sunuyor nasılsa.) Ünlü müzik dergilerinden Mixer, “Kudu’nun konserine gitmek, ilk kez aşık olmak gibidir. Aklınıza takılıp kalan çılgın, yeni ve heyecan verici bir şeye benzer” diyor, benden hatırlatması.

Almanya’dan Elektro-pop: Ms. John Soda

Haftanın ikinci dikkat çekici konseri Almanya’nın Weilheim kentinden. Geçtiğimiz yıl Parkorman’da yapılan Radar Live kapsamında sahne alan Ms. John Soda. Electro-pop’un sevilen grubu, bu kez 22 Nisan Pazar akşamı garajistanbul’da bir konser verecek.

Ülkemizde de çok sayıda hayranı bulunan Ms. John Soda, hem indie rock hem de elektronik müzik dinleyicisine hitap ediyor. Grup esas olarak, deneysel çalışmalarıyla bilinen Couch grubundan tanıdığımız keyboardçu Stefanie Böhm ile The Notwist/Tied&Tickled Trio’daki çalışmaları ile ünlenen basçı Micha Acher tarafından kurulmuş. İkiliye ayrıca yine Couch’dan Thomas Geltinger ve FSK’dan Carl Oesterhelt eşlik ediyor. Stefanie Böhm, Ms. John Soda’nın vokallerinde karşımıza çıkarken, Micha Acher programlamaya imzasını atıyor. İlk olarak 2003 yılında yayımladıkları single No P. Or D. ile indie müzik meraklılarının dikkatini çeken grup, daha sonra çoğunlukla The Postal Service’e benzetilen ve farklı seslerin kullanıldığı elektronik altyapılı müziğiyle adından söz ettirdi. 2006 tarihli Notes and The Like adlı albümleriyse, grubun bütün dünyada elektro-pop kategorisinde yerini sağlamlaştırmasını sağladı.

Ms. John Soda’nın müziği melodik, yumuşak ve basit; altyapı elektronik ama gitar, davul ve kimi zaman da yaylıların kullanımındaki farklılık analog bir özellik de katıyor. Stefanie Böhm’ün olgun bir sesi var ama en önemli özelliği onu nasıl kullanacağını bilmesi. Bazen melankolik bir havada konuşur gibi söylüyor, öyle ki sesini adeta bir enstrüman gibi kullanabiliyor ve bana göre grubun müziğini ilginç kılan en önemli faktörlerden birisi de bu. Ms. John Soda, geçen yıl açık havada oldukça başarılı bir performans sergilemişti. Bakalım bu yıl garajistanbul’daki konser nasıl olacak?

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate